in

Menarik ! Kerajaan Akan Membangunkan Aplikasi Online Menu Rahmah

sinetronmalay.com menu ssl

Sebuah aplikasi telefon bimbit sedang dibangunkan untuk menyenaraikan lokasi kedai makanan yang menawarkan hidangan tetap pada harga RM5 atau kurang di bawah program Menu Rahmah, menurut menteri perdagangan dalam negeri dan kos sara hidup Salahuddin Ayub.

Beliau berkata aplikasi itu akan memaparkan direktori tempat terbuka yang menawarkan makanan.Beliau berkata demikian selepas pelancaran inisiatif Menu Rahmah oleh Persatuan Pemilik Restoran Tom Yam Malaysia di Lembah Keramat malam tadi.

Sebanyak 600 restoran tomyam di seluruh negara dijangka menawarkan hidangan set RM5 itu.

sinetronmalaya.com rahmah lln

Salahuddin berkata pejabat perdagangan dalam negeri akan mengadakan lebih banyak pertemuan dengan pengusaha restoran untuk mempromosikan program itu dan akan membangunkan direktori yang akan menjadi rujukan kepada rakyat Malaysia untuk mencari makanan Menu Rahmah berhampiran mereka.

“Kami akan melancarkan aplikasi itu dalam masa terdekat… beri kami masa untuk membangunkan aplikasi itu terlebih dahulu,” katanya.

Baca juga : Menu Rahmah Inisiatif Terbaik Bantu Golongan Yang Memerlukan

Baca juga : Nasi Padprik Ayam & Daging antara Menu Rahmah – Bantu Mereka Yg Bajet Ciput

Salahuddin berkata kerajaan tidak pernah memaksa pengusaha restoran untuk menawarkan hidangan tetap pada harga RM5. Sebaliknya ia berlaku secara sukarela, katanya, selepas sesi perbincangan dengan rangkaian pasar raya besar Mydin, Persatuan Restoran India Muslim, Persatuan Restoran India dan Pertom (persatuan pemilik restoran tomyam).

 “Tidak sangka selepas pelancaran, begitu banyak restoran dan pengusaha kedai makan secara sukarela menyahut seruan kerajaan untuk bersama-sama membantu rakyat yang memerlukan,” katanya.

 

Sumber : The FMT

Avatar of Nur Fatihah

Written by Nur Fatihah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SinetronMalaya.ComPetakKuning

“Aku Mmg Pantang Org Berhenti Petak Kuning”-Dah Salah Pastu Pergi Mrh Org Yg Betul

sinetronmalaya.com Makanan Kilang Dibuang Di Kwsn Pelupusan Sampah Tarik Perhatian Ramai rrr

Makanan Kilang Dibuang Di Kwsn Pelupusan Sampah, Tarik Perhatian Ramai