Home Umum Menu Rahmah Inisiatif Terbaik Bantu Golongan Yang Memerlukan

Menu Rahmah Inisiatif Terbaik Bantu Golongan Yang Memerlukan

267
0

Adakah sukar untuk menjadi miskin di Malaysia ? Ya, tetapi ia adalah benar. Bayangkan akan perlu membeli RM12 setiap hidangan dengan gaji minimum RM1,500. Ia agak panjang menjadikannya bertahan apabila bulan itu mempunyai 30 atau 31 hari. Walaupun setiap bulan adalah Februari 28 hari, ia masih tidak membantu. Sedia maklum bahawa, nanti akan dilancarkan Menu Rahmah yang akan membantu banyak golongan yang memerlukan.

Ianya ialah Pakej Rahmah, Kafe Rahmah, Jualan Rahmah dan Bakul Rahmah.

sinetronmalaya.com rahmah sm

“Kafe-kafe ini adalah di bawah pengurusan Kementerian Pengajian Tinggi dan bekalan makanan adalah bidang kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup.

“Semoga selepas Hari Raya Aidilfitri nanti, akan dilancarkan Menu Rahmah di kafe di 20 institusi pengajian tinggi di Lembah Klang sebelum mengembangkannya ke tempat lain termasuk institusi swasta di seluruh negara.”

Khaled pada Jumaat berkata Menu Rahmah akan diperkenalkan di institusi pengajian tinggi tidak lama lagi.

Baca juga : Nasi Padprik Ayam & Daging antara Menu Rahmah – Bantu Mereka Yg Bajet Ciput

Baca juga : Ketahui Sebab-Sebab Sumbangan Tun Rahmah (STR) Lambat Masuk Ke Akaun Penerima

Akhbar New Straits Times semalam melaporkan Salahuddin sebagai berkata bahawa inisiatif Rahmah akan diperluaskan kepada empat skim, menyasarkan pelajar universiti, kumpulan B40 dan golongan miskin tegar.

sinetronmalaya.com rahmah sa

Bakul Rahmah akan menyediakan bakul makanan keperluan — seperti beras, tepung, biskut, sardin dan mee segera — bernilai antara RM50 dan RM100 kepada keluarga miskin tegar setiap bulan.

Jualan Rahmah melibatkan pasar raya besar yang mengambil bahagian menawarkan 1,000 barangan pada diskaun antara tiga dan 30 peratus.

Pakej Rahmah menawarkan 12 barangan pengguna termasuk susu, buah-buahan dan sayur-sayuran, pada harga lebih rendah.

Kafe Rahmah menyasarkan untuk menyediakan pelajar universiti makan tengah hari percuma, dan sarapan pagi dan makan malam pada separuh harga.

 

Sumber : New Straits Times

Previous article“Aku Bg Masa 24Jam Untk Kau Pulangkan Balik”- Rakaman CCTV Tgkp Aksi Pencuri
Next articleGempa Bumi Berskala 7.9 Magnitud, Tiada Rakyat Malaysia Yang Terkorban

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here