Home Info Jumpa Duit Di Airport Sebanyak RM10 Juta, Reaksi Wanita Ini Buat Ramai...

Jumpa Duit Di Airport Sebanyak RM10 Juta, Reaksi Wanita Ini Buat Ramai Yang Tak Sangka

298
0

Seorang wanita yang dikenali sebagai Halimah yang menjalankan tugas bekerja sebagai ‘cleaner’ terkedu apabila temui satu dompet tercicir yang berisi cek bernilai 35.5 bilion rupiah (RM10.4 juta). Dompet itu ditemui ketika menjalankan kerja-kerja pembersihan di Lapangan Terbang Spekarno-Hatta, Indonesia.

Petugas wanita yang dikenali sebagai Halimah itu menemui dompet yang berwarna coklat yang didakwa milik seorang penumpang di Balai Pelepasan Terminal 2E di lapangan terbang berkenaan.

Tanpa memeriksa isi kandungan dan jumlah duit yang disimpan dalam dompet tersebut, dia terus melaporkan penemuan itu kepada pegawai Keselamatan Penerbangan (AVSEC).

Screenshot 2023 06 21 093758

Apabila pegawai AVSEC melakukan pemeriksaan terhadap dompet tersebut, mereka terkejut apabila mendapati dalam dompet itu terdapat empat buku bank, sebuah pasport dan cek yang bernilai 35.5 bilion rupiah (RM10.4 juta).

“Besar atau kecil nilai barang yang ditemui, ia bukan milik kami. Sudah menjadi kewajiban bagi petugas di lapangan terbang melaporkan”

Screenshot 2023 06 21 094125

Kejujuran Halimah mendapati pujian daripada orang ramai dan dia juga turut mendapat penghargaan daripada PT Angkasa Pura Solusi yang kagum dengan kejujurannya.

Pihak PT Angkasa Pura Solusi kemudian memberikan kenaikan pangkat kepada Halimah yang kini menjadi supervisor. Mereka juga berharap semoga kisah Halimah ini boleh dijadikan inspirasi atau ‘role model’ untuk pekerja-pekerja yang lain.

Screenshot 2023 06 21 094140

Apa yang dilihat dalam kisah ini, Halimah yang bekerja sebagai pembersihan di Lapangan Terbang mampu bersikap jujur. Serta sikapnya juga menjadi contoh kepada orang ramai untuk berbuat baik.

Semoga info ini bermanfaat untuk anda!

PERHATIAN: Pihak Rose Biru tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Rose Biru juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

Sumber: Daebaking

Previous articleHina Pangkat Anggota Polis, Sekali Inspektor Sheila Tampil Cerita Hal Sebenar
Next articleKakak Asif Suhaimi Bongkar Pasal Bapa Nya, Sekali Ayat Dia Buat Ramai Tak Sangka
Seorang yang suka berimaginasi dan amat meminati penyanyi nombor satu negara, Dato' Siti Nurhaliza. Mungkin kelihatan comel dan tidak merbahaya, namun amat menyukai novel bergenre aksi-thriller. Hati-hati!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here