Home Viral “Harga Asal RM29 Je, Tapi Dia Caj Sampai RM98”- Tak Sangka Rupanya...

“Harga Asal RM29 Je, Tapi Dia Caj Sampai RM98”- Tak Sangka Rupanya Senyap-Senyap Kena Scam

278
0

Zaman sekarang penggunaan cashless sudah menjadi kebiasaan. Kadang tu, pergi berjalan dan keluar hanya bawa kad kredit saja, tak bawak handbag yang besar-besar pun sudah memadai.

Begitu juga dengan pembelian di kedai. Tak perlu bayar dengan wang cash pun takda, sudah banyak kedai yang menyediakan servis cashless seperti boleh bayar menggunakan qr pay, transfer, swipe menggunakan kad dan sebagainya.

Tetapi, baru-baru ini tular di Twitter akan sebuah kedai yang menjual shawarma, yang mengecas harga makanan dengan harga yang tak sepatutnya.

Baca juga : “Astagfirullah, Berani Betul Korang Aniaya Orang Dekat Dunia”-Aamyra Rosli Kena Scam RM240,000

Baca juga : Seorang Doktor Mangsa “Love Scam”Rugi Hampir RM94,000,

Katanya, kedai tersebut menggunakan taktik licik untuk menipu pelanggan dengan menekan jumlah yang tidak masuk akal sekiranya mereka membuat pembayaran menggunakan kad. Harga sepatutnya sedemikian, tetapi dicaj sedemikian.

Lihat postingan di bawah :

Tambahnya lagi, taktik scam tersebut dilakukan apabila pengguna membayar menggunakan kad kredit atau debit, yang mana juruwang berkenaan scan kad tersebut secara tersembunyi di bawah meja.

Perkongsian tersebut mendapat banyak reaksi dari warganet sekalian. Ada yang bersangka baik jika penjual tersebut tersalah key ini, tetapi ada juga yang suruh supaya lebih berhat-hati.

Lihat apa kata warganet :

sinetronmalaya.com scam sc

Apa pula pendapat korang semua ? Lepasni, kalau guna kad, lebih elok kita semua minta resit daripada penjual tersebut. Betul tak ?

 

Sumber : Twitter

Previous articleSeorang Wanita Tersalah Transfer Duit Ke Akaun Orang Lain, Jumlah Yang Ditransfer Buat Ramai Terkedu
Next article“Baru Tahu Tempe Boleh Dimakan Mentah”-Gelagat Adik Makan Tempe Curi Perhatian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here