Home Viral “Wah ! Tengok Cara Orang OKU Taip Guna Telefon Pintar”-Diorang Takda Kekurangan,...

“Wah ! Tengok Cara Orang OKU Taip Guna Telefon Pintar”-Diorang Takda Kekurangan, Malah Lagi Hebat Dari Kita

156
0

Kemunculan telefon pintar dan ciri gunaannya telah membantu berjuta-juta orang kurang upaya (OKU) menjalankan aktiviti harian mereka.

Seorang lelaki OKU , yang bekerja di sebuah kedai gajet di Kajang, baru-baru ini tular di Twitter selepas video menunjukkan cara dia menaip pada telefon pintarnya disiarkan di platform tersebut.

Dalam klip dua minit itu, lelaki itu berkata OKU menaip telefon mereka dengan dua cara. Satu adalah dengan meletakkan telefon mereka di atas meja dan menaip di atasnya seperti mesin braille sebenar, manakala yang lain adalah dengan menaip dengan telefon di tangan mereka.

Baca juga : “Satu Dalam Sejuta Perempuan Macamni..” – Sedia Terima Kekurangan, Pengantin Wanita Dipuji Ramai

Baca juga : Pasangan Warga Emas Tetap Berbakti Kepada Anaknya Yang Cacat Dan Terlantar Sejak 11 Tahun Yang Lalu

Dia kemudiannya menekan jarinya ke telefonnya, menunjukkan bahawa dia telah menghidupkan tetapan pembantu suara telefon untuk membantunya mengetahui perkara yang dia ketik.

Lelaki itu terus mengaktifkan papan kekunci braille telefonnya dan berkata bahawa dia akan menaip, “Saya sedang merakam kandungan.”

Dia menyambung dengan menaip ayat di papan kekunci dengan laju.

Sepanjang proses menaip, pembantu suara telefon membimbingnya dengan menyuarakan huruf yang sedang ditaipnya

Selepas dia selesai menaip, dia menunjukkan skrin telefonnya ke kamera dan berkongsi apa yang dia hantar pada status WhatsAppnya.

“Saya sedang merakam kandungan [mengenai] bagaimana [orang] buta [dan] cacat penglihatan menggunakan papan kekunci braille pada telefon pintar mereka supaya mereka boleh menaip dengan lebih pantas,” tulisnya.

Lelaki yang merakam video itu kemudian bertanya kepadanya bagaimana dia membaca komen Facebook, dan dia terus menunjukkan bagaimana dia melakukannya.

Dia berkata bahawa telefonnya boleh membaca ayat, perenggan dan aksara, dan jika seseorang menaip dalam bentuk pendek, dia akan menghidupkan tetapan aksara untuk mendengar setiap huruf yang dieja oleh pembantu suara.

 

Sumber : Twitter

Previous article“Jenis Anjing Bulldog Jangan Main2 Ye”-Tuan Dia Yang Lari Dulu Bukan Nak Halau
Next article“Skrg Ni Musim Prank Ke? Memasing kena prank nii”-Foodpanda Kena Prank, 4 Order 4 Rider Hantar Jauh

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here