in ,

“Scholarship Tempatan Tak Terima Pelajar Ni, Universiti of Cambridge Pula Yang Terima Dia”-Sepatutnya Support Orang Kita

sinetronmalaya.com chong cs

Seorang pelajasr, Choong Li Xian, baru-baru ini mendedahkan di Twitter bahawa dia telah diterima ke beberapa universiti antarabangsa yang berprestij tinggi.

Dalam tweetnya, Choong menyatakan bahawa dia terkejut kerana ditawarkan tempat di University of Cambridge, University College London (UCL), dan University of Edinburgh.

Pelajar tahun satu Universiti Malaya (UM) itu seterusnya memberitahu bahawa dia bukan pelajar daripada keluarga berada dan hanya bersekolah di sekolah awam.

Baca juga : Pelajar 8 Tahun Beli Tiket Wayang ‘Pasaran Hitam’, Akhirnya Kantoi Dapat ‘Refund’ RM3

Baca juga : Pensyarah Sebak, Lihat Bekas Pelajar ‘Struggle’ Cari Rezeki

Choong turut memberi tahu bahawa beliau menamatkan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dengan purata mata gred kumulatif (CGPA) 4.0.

Walaupun prestasi akademiknya cemerlang, Choong tidak mendapat biasiswa dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

“Saya dengan sukacitanya mengumumkan [bahawa] saya telah ditawarkan tempat di Cambridge, UCL, dan Edinburgh. Saya telah pun memohon biasiswa dan meminta daripada JPA, tetapi setakat ini tidak berjaya.

Lihat postingan di bawah :

Choong berkata dia bukan sahaja memohon biasiswa dengan JPA, tetapi juga dengan tiga firma tempatan lain.

“Saya kini memohon biasiswa daripada tiga firma tempatan termasuk, Yayasan Kuok, Yayasan Maybank, dan Pinjaman Boleh Ubah Institusi Luar Negara Menteri Besar Selangor,” katanya.

Choong seterusnya memberitahu bahawa dia kini sedang mencari biasiswa korporat lain untuk membantu membiayai pengajiannya di luar negara.

Beliau turut menyatakan hasratnya untuk mengikuti pengajian sains politik, memandangkan beliau kini sedang melanjutkan pengajian di peringkat ijazah dalam subjek itu di UM.

“Saya sedar bahawa saya tidak boleh mengambil risiko dan hanya memohon kepada tiga firma, terutamanya kerana ijazah pilihan saya bukan ijazah sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM),” tambahnya.

sinetronmalaya.com chong cm

Ketika ditanya mengapa dia mahu belajar di universiti tersebut, Choong menyatakan bahawa dia ingin menunjukkan kepada rakyat Malaysia bahawa pelajar STPM juga boleh belajar di luar negara.

Choong berkata bahawa dia telah meneliti senarai yang mengandungi semua pemegang tawaran Cambridge 2023 dan mendapati bahawa dia adalah satu-satunya pelajar dalam senarai itu yang tidak menghadiri sekolah atau universiti swasta.

“Saya ingin membuktikan bahawa pelajar STPM adalah sama berkebolehan seperti pelajar program lain walaupun retorik biasa,” katanya.

Selain membuktikan dirinya, dia memohon untuk belajar di tiga universiti itu kerana percaya adalah lebih mudah untuk mencari syarikat yang akan membiayai pengajiannya jika dia menghadiri institut tersebut.

 

Sumber : SAYS

 

Avatar of Nur Fatihah

Written by Nur Fatihah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sinetronmalaya.com Ali Puteh Bengang Netizen Ejek Nama Bapa Ketika Dlm Live aaa

Ali Puteh Bengang, Netizen ‘Ejek’ Nama Bapa Ketika Dlm ‘Live’

SinetronMalaya.ComKucing 1

“Nape La Tinggi Betul Perginya Bawa Diri”-Bomba Selamatkan Kucing Kat Bangunan Tinggi