Home Dunia Presiden Afrika Selatan Isytihar Darurat Bencana Krisis Tenaga

Presiden Afrika Selatan Isytihar Darurat Bencana Krisis Tenaga

152
0

Presiden Afrika Selatan Cyril Ramaphosa mengisytiharkan negara bencana pada petang Khamis untuk menangani krisis elektrik negara itu.

“Pusat Pengurusan Bencana Negara akibatnya telah mengklasifikasikan krisis tenaga dan kesannya sebagai bencana. Oleh itu, kami mengisytiharkan keadaan bencana negara untuk bertindak balas terhadap krisis elektrik dan kesannya,” kata Ramaphosa semasa menyampaikan Ucapan Negara 2023 beliau. di Cape Town.

sinetronmalaya.com afrikaa dsds

Baca juga : “Henti Guna Ejen Ambil Pekerja Asing”-Dato Seri Anwar

Baca juga : Dr Mahathir,Dato Seri Muhyiddin akan memfailkan pembelaan dalam saman HSR

“Keadaan bencana akan membolehkan kami menyediakan langkah praktikal yang perlu kami ambil untuk menyokong perniagaan dalam pengeluaran makanan, penyimpanan dan rantaian bekalan runcit, termasuk untuk pelancaran penjana, panel solar dan bekalan kuasa tanpa gangguan,” katanya sambil menambah bahawa ia juga akan membolehkan negara mengecualikan infrastruktur kritikal seperti hospital daripada penumpahan beban, lapor Xinhua.

Untuk menangani cabaran dengan lebih berkesan dan segera, Ramaphosa berkata beliau akan melantik menteri elektrik dalam jawatan presiden untuk memikul tanggungjawab penuh untuk mengawasi semua aspek tindak balas krisis tenaga.

 

Sumber : FMT News

Previous article“Mereka Memang Tak Bagi..” – Hidayah Buka Cerita Sebenar
Next article“Pilihan Shuib Semua Pandai Nyanyi, Sedap Betul Suara Watie..” – Netizen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here