Home Viral “Dah Sampai Depan Kaabah Pun Sempat lagi Menjual, Siap Suruh Tekan Bag...

“Dah Sampai Depan Kaabah Pun Sempat lagi Menjual, Siap Suruh Tekan Bag Kuning…” – Tindakan Jemaah Haji Mengejutkan Ramai

101
0

Sebelum ini, tular satu video apabila seorang pendakwah bebas mempromosikan suplemen minda ketika berada di depan Kaabah, Masjidil Haram.

Tindakan ustazah tersebut telah mendapat teguran daripada netizen kerana mereka merasakan tindakan tersebut seperti ‘menunggang agama’ dengan menggunakan tempat suci untuk berniaga.

Malah, menerusi hadith yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW pernah bersabda bahawa sekiranya seseorang melakukan jual beli di dalam masjid, Allah tidak akan memberkati perniagaan tersebut.

Sekiranya kamu melihat seseorang yang menjual atau membeli di dalam Masjid, maka katakan padanya, “Allah tidak akan menguntungkan perniagaan kamu”

Ekoran dari ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad, telah menasihati jemaah haji Malaysia agar tidak menjalankan aktiviti perniagaan atau mempromosikan produk ketika berada di hadapan Kaabah.

Idris mengatakan bahawa jemaah haji yang juga ‘tetamu Allah’ sepatutnya memanfaatkan tempoh sepanjang berada di Tanah Suci untuk beribadah bagi mendapatkan haji yang mabrur. Tambahnya lagi, perlakuan berniaga dan mempromosikan barang juga boleh mengganggu jemaah haji lain yang datang ke sana untuk beribadah.

“Sepatutnya fokus kepada ibadah haji lebih-lebih lagi depan kaabah, tempat mustajab untuk berdoa. Sepatutnya perkara seperti ini tidak patut berlaku.”

Saya setuju dengan pendapat itu. Walaupun berniaga adalah sunnah dalam Islam dan memperoleh rezeki adalah penting, menggunakan tempat-tempat suci seperti masjid atau Kaabah untuk tujuan perniagaan mungkin tidak sesuai. Tempat-tempat suci tersebut adalah destinasi utama untuk beribadah dan berdoa, dan mempergunakan mereka untuk tujuan perniagaan boleh mencetuskan ketidakselesaan atau mengganggu kekhusyukan jemaah yang datang untuk beribadah. Adalah lebih baik untuk menggunakan platform-platform lain yang sedia ada untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan. Ini akan mengekalkan kehormatan dan kebersihan tempat-tempat suci sambil memberi peluang kepada jemaah untuk menumpukan perhatian kepada ibadah mereka tanpa gangguan.

“Perbuatan seperti ini kadang-kadang boleh mengganggu jemaah haji lain untuk beribadah.”

Sumber: Portal

Previous articleRemaja Sedih Ibu Bapa Tak Puas Hati Keputusan SPM 6A 2B
Next articleKes Bun*h Kanak-Kanak Autisme di Damansara Damai, Ibu Bapa Ditahan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here