Home Kehidupan “Wehh Teruk Gila, Apa Punya Mentality Lah Ni”-Penyakit Hoarding Menyusahkan Org Ramai

“Wehh Teruk Gila, Apa Punya Mentality Lah Ni”-Penyakit Hoarding Menyusahkan Org Ramai

140
0

“Aku tak tahulah ni rumah ke,tempat penyimpanan sampah. Ni dekat sebelah rumah kakak aku. Disbbkan byk sgt barang dia kumpul sampai susah nak jalan. Kau kena pusing satu round floor tu utk pergi lift dekat area rumah dia. Dah lah lift lagi satu rosak. Menyusahkan orang betul.”

Begitulah antara luahan pengguna media sosial twitter di mana dia meluahkan rasa kecewa dengan sikap jirannya yang suka mengumpul bermacam-macam jenis barang di luar rumah.

hoarding 1

hoarding1 1

“Kotor gila weh tempat ni. Aku tak tahulah dia ada penyakit apa sampai kumpul segala jenis barang dekat luar rumah dia. Sampai sebelah sebelah rumah pun dia main letak barang dia.”

Dikatakan kakak kepada pemilik tweet tersebut pernah membuat report namun tindakan masih belum dilakukan sehingga sekarang.

“Actually,kakak aku pernah buat report. Tapi still tak jalan. Owner rumah buat tegak je. Selfish nak mampus! geram weh.”

Ada komen daripada netizen yang mengatakan sikap tersebut ada kaitan denga penyakit hoarding.Hoarding disorder adalah gangguan kesihatan mental dimana pengidapnya merasakan adanya keperluan yang kuat untuk menyimpan suatu barang meskipun barang itu kurang bernilai. Bahkan, mereka akan mengalami tekanan ketika diminta untuk membuang barang-barang tersebut.

“Jiran ni ada penyakit hoarding. Sejenis mslh kesihatan mental. Sbb awk kata brg2 jiran bbau busuk. Susah nk lepaskn apa2 sbb trauma kehilangan, tekanan, mcm2la punca penyakit ni.”

“Ni jenis hoarding ni kumpul segala barang.”

“Orang yang suka simpan barang ni, dia sebenarnya ada mental health issue, samalah macam OCD pun mental issue jugak, orang macam ni kita takkan boleh ubah, sebab dia ada perasaan sayang barang, dia rasa one day nanti di akan guna, dia boleh jual etc”

Lihat posting penuh di bawah :

Baca juga komen netizen :

@serronneee : barang banyak mcm tu, bakar je. dia bukan perasan pun.

@qqqmmaaaa : Tengok flat macam ni macam dah tahu kat manaaa.. medan cahayaaaa nii

@xrantarox : Aku pernah dkt satu show dkt tv, orang ada masalah gini. Nak buang barang2 dia yg tak guna pun sampai blh bergaduh

@Muqrish45 : kalau orang jahat ni,bakar je sampah sampah ni,pastu stabdby call bomba

@mhd_fd_ : Report majlis je senang. Semua dorg angkut.

Sumber posting mengatakan tempat tersebut adalah di Flat Taman Medan, Petaling Jaya.

“Btw,Ni dekat Flat Taman Medan,PJ. MPPJ pun akak aku prnah report. Management Flat ni? Tak jalan jugak. Takpahamlah.”

PERHATIAN: Pihak Rose Biru Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Rose Biru Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

Sumber : Twitter @Aidilsundae

Previous articlePolis Tahan Pelajar SPM Yang Memaki Penulis Kertas Sejarah SPM
Next articlePenonton VIP Konsert Westlife Tak Puas Hati Dengan ‘Kerusi Kenduri Plastik’..Tak Seperti Yang Disangka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here