Home Uncategorized “Remaja Disleksia Berjaya Buka Kafe Di Usia 22 Tahun”-Disleksia Bukan Penghalang

“Remaja Disleksia Berjaya Buka Kafe Di Usia 22 Tahun”-Disleksia Bukan Penghalang

197
0

Tidak ada yang luar biasa mengenai kafe baharu di Bandar Baru Bangi di sini kecuali pilihan adalah kerana nama kafe tersebut yang agak pelik.

Kafe Disleksia yang dibuka pada November tahun lalu, dimiliki oleh Amer Adham Kamaruddin, 22.

“Sebagai penghidap disleksia, saya berasa berbeza dengan rakan-rakan saya, terutama semasa zaman persekolahan. Saya diusik dan diejek, menyebabkan saya menjadi seorang yang sangat pemalu,” kata Amer.

Katanya, dia masih di sekolah rendah ketika mula-mula mengetahui dia disleksia, dengan dia gagal menguasai mata pelajaran seperti Matematik dan Sains.

sinetronmalaya.com amer bmBagaimanapun, lama-kelamaan, kata Amer, dia mula menyedari bahawa keadaannya itu adalah satu kelebihan dan menjadikannya sumber inspirasi.

“Kita mesti keluar dari zon selesa dan melakukan apa yang menggembirakan kita. Anak-anak yang mempunyai masalah pembelajaran, ibu bapa mesti sentiasa memberi motivasi dan sokongan kepada mereka,” katanya.

sinetronmalaya.com amer bkmKatanya, ibunya yang menyedari bahawa dia mempunyai minat dalam bidang kulinari, dan membantunya merealisasikan impiannya untuk mengusahakan kafenya sendiri.

“Apabila saya mendaftarkan diri di Akademi Kulinari Cilantro di Subang untuk diploma lanjutan, ibu saya berkata suatu hari nanti dia akan membuka kafe untuk saya. Selain Amer, kafe itu turut dibantu oleh rakan nya Abdul Qhaliq Al Azfari Muhammad, 25, yang juga penghidap disleksia, sebagai tukang masak pastri dan tukang kopi.

Amer berkata kafe itu menukar menunya setiap bulan, menampilkan makanan tempatan dan barat daripada pencuci mulut dan pastri Melayu tradisional kepada pasta dan chicken chop. Ia juga mempunyai perkhidmatan penghantaran makanan untuk memenuhi keperluan mereka yang berada di Lembah Klang.

 

Sumber : New Straits Times

Previous articlePemilik Kenderaan Persendirian Sudah Tidak Perlu Pamerkan Road Tax
Next articleCustomer Mengamuk, Penat Menunggu ‘Flight Delay’ Sehingga 5 Jam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here