Home Uncategorized “Lelaki Malaysia Ni Berbasikal Sepanjang 3,800km Lintas 5 Buah Negara”-Nak Buat Kerja...

“Lelaki Malaysia Ni Berbasikal Sepanjang 3,800km Lintas 5 Buah Negara”-Nak Buat Kerja Amal

120
0

Pepper Lim, seorang tutor persendirian berusia 55 tahun dan pengembara sambilan yang berbasikal sejauh 3,800km dari Stadium Bukit Jalil di Kuala Lumpur, Malaysia ke sempadan Vietnam-China dalam tempoh 36 hari untuk mengumpul wang untuk amal.

Perjalanan itu membawanya merentasi lima negara di Asia Tenggara termasuk Malaysia, Thailand, Kemboja, Laos, dan Vietnam.

sinetronmalaya.com ride gv

Menurut FMT, Lim mengumpul kira-kira RM30,000 derma dengan berbasikal di sekitar Malaysia Barat semasa penutupan pandemik Covid-19 dan mahu mengulangi perjalanan amal yang sama sebaik sahaja sempadan antarabangsa dibuka semula.

Baca juga : “Hantar Anak Sekolah Dan Jual Sayur Naik Basikal”-Akhirnya Dihadiah Basikal Baru, Buat Ramai Sebak

Baca juga : “Hebat pakcik ni, dari Kedah dia bawa basikal” -Netizen

Perjalanan merentas negara yang terbaharu ini adalah sesuatu yang menakjubkan, dan banyak kenangan tercipta sepanjang perjalanan. Sementara itu, Lim mengakui bahawa kesakitan fizikal akibat menunggang selama berjam-jam masih kekal dan berkata bahawa dia tidak akan meneruskan perjalanan berbasikal seperti itu lagi.

sinetronmalaya.com ride gv 3
Semasa perjalanannya, Lim akan bangun, mengemas begnya, berbasikal, mencari kopi ais untuk sarapan tengah hari diikuti dengan makan tengah hari selepas itu, berehat sebentar sekitar jam 3 petang, kemudian mencari dalam talian untuk tempat berdekatan untuk bermalam.

sinetronmalaya.com ride gv 4

Pada penghujung hari, dia akan menulis laporan perjalanannya dan merakam video untuk blog WordPress peribadinya sebelum tidur.

Lim berharap semua orang, termasuk dua anaknya sendiri, mengambil iktibar untuk sentiasa bersedia untuk mengejar impian mereka.

 

Sumber : FMT

Previous article“Minah Saleh Ni First Time Sampai KL, Teruja Lagi Hebat Dari New York”-Apa Yang Best Sangat KL Ni ?
Next article“Dengar Cite Sampai Skrg Tak Bangun Lagi”-Sanggup Tak Bangun Sbb Taknak Bayar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here