in ,

“Lebih 5 Tahun Bergelar Graduan,Tapi Hanya Bekerja Sebagai Cleaner”-Susah Nak Cari Kerja Zaman Sekarang

sinetronmalaya.com kerja gv 2

Kehidupan sangat mencabar dan kejayaan tidak selalu datang dengan mudah. Itulah situasi yang dihadapi oleh seorang pemuda Malaysia yang berkelulusan sarjana muda dari universiti tempatan.

Selepas hampir lima tahun selepas tamat pengajian, dia mendakwa telah bergelut untuk mencari pekerjaan yang sesuai.

Baca juga : “Busy dengan kerja, tapi tetap sporting” -Netizen

Baca juga : Bekas Pekerja Starbucks, Tunjuk Resepi Bancuhan Air Nescafe Paling Sedap!

Tetapi, hingga kini masih lagi stuck dengan kerjaya pilihan nya.Antara alasan yang diberikan oleh syarikat atau majikan ialah mereka memerlukan kakitangan yang mempunyai pengalaman dua hingga tiga tahun.

sinetronmalaya.com kerja gv

“Saya pernah bekerja di kilang emas yang diterajui warga asing sebelum ini. Syarikat yang dahulunya menerima graduan baharu kini menghadapi masalah,” katanya dalam catatan media sosial.

Pemuda berkelulusan ijazah sarjana muda dalam bidang pengurusan dan keusahawanan itu menegaskan dia tidak memilih pekerjaan.

sinetronmalaya.com kerja gv 1

Dia menjelaskan bahawa dia tidak cerewet tentang jenis pekerjaan yang dia sanggup ambil, pernah bekerja sebagai pemungut sampah, pembersih pembetung, dan juga membersihkan najis.

Pemuda itu mengharapkan masa depan yang lebih baik untuk dirinya dan keluarganya. Mencari kerja bukanlah mudah, semoga pemuda ini dapat temui kerja pilihan nya tidak lama lagi. Aamiin.

 

Sumber : Weirdkaya

PERHATIAN: Pihak Rose Biru Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Rose Biru Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Avatar of Nur Fatihah

Written by Nur Fatihah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sinetronmalaya.com aiman

“Sedap Betul Suara Dia, Kawalan Vokal Dia Terbaik. Sebiji Macam Penyanyi Asal..” – Netizen

sinetronmalaya.com qalisya

“Nyanyi Kat Tepi Jalan Dah Macam Konsert, Sedap Betul Suara Qalisya Mentor Ni..” – Netizen