Home Viral Passport Singapura Paling Berkuasa di Dunia

Passport Singapura Paling Berkuasa di Dunia

62
0

Singapura menduduki tempat teratas untuk pasport paling berkuasa di dunia tahun ini, membolehkan pemegangnya melancong ke 195 negara tanpa perlu mendapatkan visa terlebih dahulu, menurut laporan South China Morning Post (SCMP).

Pemegang pasport Singapura mempunyai kebebasan paling luas untuk perjalanan antarabangsa, kerana mereka boleh melawat 195 negara tanpa visa.

Jepun, yang sebelum ini di kedudukan pertama, kini jatuh ke tempat kedua bersama Perancis, Jerman, Itali, dan Sepanyol, yang kesemuanya memberikan akses ke 194 negara.

Berikut adalah senarai negara dengan pasport paling berkuasa berdasarkan jumlah pilihan perjalanan tanpa visa, menurut Indeks Pasport Henley 2024.

Pada tahun 2024, pengembara yang mempunyai pasport dari Singapura boleh melawat 195 negara tanpa visa.

Pemegang pasport Sepanyol, Jepun, Itali, Jerman, dan Perancis boleh melawat 194 negara tanpa visa pada tahun 2024.

Pada tahun 2024, pemegang pasport dari Sweden, Korea Selatan, Belanda, Luxembourg, Ireland, Finland, dan Austria boleh melawat 193 negara tanpa visa.

Pemegang pasport dari United Kingdom, Denmark, dan Belgium boleh melawat 192 negara tanpa visa pada tahun 2024.

Pada tahun 2024, pengembara yang mempunyai pasport dari Norway, Portugal, atau Switzerland boleh melawat 191 negara tanpa visa.

Pemegang pasport dari Greece, Malta, New Zealand, dan Australia boleh melawat 190 negara tanpa visa.

Pengembara yang mempunyai pasport dari Hungary, Poland, Czechia, atau Kanada boleh melawat 189 negara tanpa visa pada tahun 2024.

Pasport dari Amerika Syarikat (AS) berada di kedudukan kelapan, dengan pemegang pasport AS boleh melawat 188 negara tanpa visa perjalanan.

Pemegang pasport dari Estonia, Lithuania, atau Emiriah Arab Bersatu (UAE) boleh melawat 187 negara tanpa visa pada tahun 2024.

Pemegang pasport dari Latvia, Slovakia, dan Slovenia boleh melawat 186 negara tanpa visa pada tahun 2024.

Indeks Pasport Henley ialah kedudukan pasport berdasarkan bilangan negara yang boleh diakses oleh pemegangnya tanpa visa, menggunakan data daripada Pihak Berkuasa Pengangkutan Udara Antarabangsa.

Sumber: Portal

PERHATIAN: Pihak Sinetron Malaya tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Sinetron Malaya juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

Previous article“Munafik Sejati, Menafikan Fakta..” – Hafidz Roshdi Hentam Bekas Isteri
Next articleWanita Dikhuatiri Lemas Selepas Dihanyutkan Arus Banjir

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here