Home Isu Semasa “Ketakutan Paling Buruk Sekali, Mimpi Ngeri Penduduk Gz4 Menjadi Kenyataan…” – UNICEF

“Ketakutan Paling Buruk Sekali, Mimpi Ngeri Penduduk Gz4 Menjadi Kenyataan…” – UNICEF

98
0

Jurucakap Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF), James Elder, menyatakan bahawa Rafah adalah sebuah bandar di mana terdapat kanak-kanak, dan seharusnya tidak diserang.

Mengikut laporan Agensi Anadolu, Elder menyatakan bahawa lebih separuh daripada kanak-kanak di Gaza tinggal di bandar Rafah, dan ketakutan terburuk mereka, yang merupakan mimpi ngeri penduduk Gaza, nampaknya menjadi kenyataan.

Sungguh menyedihkan apabila amaran serta data mengenai jumlah kanak-kanak dan wanita yang terkorban, termasuk rumah-rumah dan hospital yang musnah, semuanya diabaikan.

“Peristiwa hujung minggu lepas di Gaza – pembunuhan berterusan kanak-kanak, lebih banyak serangan daripada pihak yang berperang dan kini arahan evakuasi – sekali lagi mendedahkan bagaimana pihak yang terlibat dalam konflik ini terus mengabaikan nyawa serta perlindungan terhadap kanak-kanak dan orang awam…”

Jurucakap UNICEF menekankan keperluan untuk meneruskan penghantaran bantuan kemanusiaan ke Gaza. Dia juga menegaskan bahawa Rafah harus dihormati dan tidak boleh diserang, serta kanak-kanak tidak boleh lagi menjadi mangsa pembunuhan.

“Operasi ketenteraan akan merumitkan penghantaran bantuan. Jika pintu Rafah ditutup untuk tempoh yang panjang, adalah sukar untuk melihat bagaimana kebuluran di Gaza boleh dielakkan…”

Sebagai wakil UNICEF, beliau menekankan keperluan untuk menghentikan permusuhan, serta menggesa agar kanak-kanak Rafah dilindungi dengan segera melalui gencatan senjata.

Sumber: X

PERHATIAN: Pihak Sinetron Malaya tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Sinetron Malaya juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

Previous article“Saya Tak Tahu Langsung..” – Yusof Haslam Jawab Isu Ira Kazar Mengandung
Next article“Baru First Car Dah Dapat Brabus, Memang Another Level..” – Netizen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here