Home Kehidupan “Kadang2 Seller Yg Tak Okay Tapi Disalahkan Kurier”-Netizen

“Kadang2 Seller Yg Tak Okay Tapi Disalahkan Kurier”-Netizen

167
0

Kurier ialah perkhidmatan menghantar surat atau barang dengan segera. Maksudnya, hantar hari ini,besok dah sampai.Antara syarikat kurier tempatan di Malaysia ni seperti Poslaju,Nationwide,Gdex,Citylink,Abx dan banyak lagi.Harga perkhidmatan kurier ni lebih mahal dari perkhidmatan pos bersetem.Servisnya pula terus ke pintu rumah atau pintu ofis.Sebagai bukti serah,kurier memerlukan tandatangan,nama dan no.k/p penerima dan cop syarikat kalau dihantar ke syarikat.

Baru sahaja tular sebuah video di tiktok, seorang pekerja jnt memuat naik rakaman video di mana dalam video tersebut dia menunjukkan barang yang dipos oleh penjual. Kebanyakan barang-barang tersebut tidak dibalut dengan kemas. Rata-rata netizen juga bersetuju dengan penjelasan pekerja jnt tersebut yang mana mengatakan kadang-kadang bukan salah jnt tapi dari penjual itu sendiri yang tidak membalut barang jualan dengan rapi dan kemas.

“seller prob…jnt pun byk prob juga sbnrnya…ada juga yg tak bertanggungjawab”

“betul dik bab brg kaca tu mmg salah seller dh tau kaca klr modal sikit guna bubble or airbag akk pun hntr brg kaca tp gn airbag mmg slmt klu jtuh pun”

“seller kedekut nk pkai buble wrap.. dh bnyk aku jmpa..”

“dah agk dah…kdg seller sendiri yg tak betul,sy sendiri pun selalu beli brg online…tak puas hati dgn cara pembungkusan”

Baca juga : “Aku Sakit Hati Betul Dgn JNT Ni..”- Jnt Buat Masalah Lagi

Baca juga : Nak Kena Balut Dengan Toto Narita Agaknya, Siapa Je Tak Stress Kalau Asyik Pecah

Di ruangan komen juga ada yang berpihak pada jnt di mana mereka amat berpuas hati menggunakan khidmat jnt.

“J&t tempat saya buat masa skg tak pernah lg buat hal. Cepat pun cepat. Tak banyak peel. J&t tetap terbaik”

“j&t Semenyih terbaik je”

“setakat ni jnt kuantan pahang ok je..bdk2 yg hntr pun ok”

“Jnt area klg terutama adik2 yg hantar kt bukit raja klg terbaik cpt laju je hantar..siap wassap bila dh delivery..TQ JnT atas services anda”

“j&t sabah pon alhamdulillah oky je… setakat nilah… hope tk trjadi lgi yea…”

“alhamdulillah jnt lyg2 kluang oky..penghntr siap call klau xad org…tq,slh 1tmpt jgn libt kn smua tmpt tq”

“alhamdulillah…stkat ni jnt kemaman mmg terbaik…brng sllu antr comey…klu xde kat umah siap die col n wtssp…siap nk tlg sorokkn brng..”

Lihat video penuh di bawah :

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rose Biru (@rosebirumedia)

Lihat juga komen netizen :

@Wan l Makeup & Skincare  : Hari tu preloved brg2 makeup. Org beli seketul Lipstik pun aku balut tebal2 bubble wrap. Yg beli bnyk simpan dlm kotak lgi.

@AFRIDI : baru² ni cust beli 4 psang tpi dpt 2 psg je. kata plastik nipis. courier lain pakai plastik yg sama tk koyak pun..skrg ni ninjavan and flash ok.

@de’saffiya : saya jual kosmetik bungkus pakai kotak lepas tu double bubble wrap sbb faham sgt2 abg2 jnt ni byk parcel nak handle hrp2 semua parcel saya selamat

@bieshop : yg sy plk.. pos 5helai, dpt 3helai je cust.. plastik siap kena solatape jnt balik plk tu.. entah siapa yg salahhh, ku xtahu…

@dya_surpriseparty : Akan lebih berdamai jika masing2 faham tugas masing2 dari saling salah menyalahkan.. betul juga abg jnt ni CKP sbb selalu jnt kena hentam drg diam je

PERHATIAN: Pihak Rose Biru Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Rose Biru Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

Sumber: Tiktok dan Instagram

Previous articleWanita 23 Tahun Maut Dalam Myvi Selepas Keretanya Hanyut Di Johor
Next article“Nyanyi Sambil Nangis Pun Sedap, Sebak Dengar Dia Nyanyi. Mesti Banyak Yang Dia Lalui..” – Netizen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here