Home Uncategorized Ketahui Sejarah Dan Kisah Patung-Patung Pelik Yang Wujud Di Malaysia

Ketahui Sejarah Dan Kisah Patung-Patung Pelik Yang Wujud Di Malaysia

288
0

Pernah tak korang tengok patung-patung atau tugu yang ada di mana-mana tempat, tetapi korang tak tahu akan kisah sebenar mengapa patung tersebut dibinakan. Mari ketahui beberapa patung aneh yang wujud di negara kita.

1. Durian yang bertukar daripada perak kepada emas

sinetronmalaya.com patung gv

Mula-mula dipasang pada tahun 2020 di Serian Durian Piazza, patung durian itu adalah simbol kepopularan durian Serian. Ia sepatutnya diperbuat daripada aluminium, tetapi penciptanya, Lee Chin Teck, memutuskan untuk menggunakan cat konkrit dan perak pada akhirnya.

sinetronmalaya.com patung gv 1

2. Epal gajus gergasi di Kelantan

sinetronmalaya.com patung gv 2

Fakta menarik: ‘Ketereh’ ialah perkataan dialek Kelantan untuk buah gajus, dan patung itu terletak di Kota Bharu, Kelantan sebagai tanda industri gajus di Kelantan, tetapi tidak pasti sama ada ia masih wujud sehingga kini.

Baca juga : “Tak Sangka Moment-Moment Lucu Macam Ni Ada Dalam Google Maps”-Part Laki Bini Tu Paling Lawak Sebab Diorang Tengah….

Baca juga : “Lucu ! Terlalu Menghayati Watak”-Ehsan Pindah Sekolah Sampai Menangis Sedih Budak Ni

3. Harimau tak bertaring

sinetronmalaya.com patung gv 3

Nampaknya Serian tidak kekurangan patung-patung aneh – patung harimau ini rupa-rupanya terletak jauh dari kerbau yang kami sebutkan dalam intro, dan begitu juga dengan kerbau, tiada siapa yang tahu mengapa ia didirikan di Serian. Pun begitu, patung itu amat digemari oleh penduduk tempatan  – sehinggakan mereka menamakan deretan kedai di sebelahnya sebagai ‘Entangan Limo’. Tetapi, ia turut dirobohkan memihak kepada Lebuhraya Pan Borneo.

4. Michael Jackson dalam pose Abraham Lincoln

sinetronmalaya.com patung gv 4

M.J kedua terhebat sepanjang zaman di belakang Michael Jordan  diabadikan dalam bentuk patung gentian kaca di Hotel Hard Rock Pulau Pinang. Sejujurnya, patung itu kelihatan agak megah, tetapi keseluruhan ‘duduk di atas takhta’ mengingatkan kita terlalu banyak tentang Memorial Lincoln di Washington DC.

5. Seekor kucing mengambil kucing lain sebagai tebusan

sinetronmalaya.com patung gv 5

Patung Kucing ini boleh ditemui di Taman Persahabatan Malaysia-China di Kuching, tetapi… kucing di belakang kelihatan kurang seperti kekasih dan lebih seperti psikopat?

Apa lagi patung yang anda pernah jumpa ?

 

Sumber : Cilisos

Previous article“Mmg Semua Pencuri Dh Tak Kisah Cctv Ke”-Rakaman Cctv Tangkap Aksi Pencuri
Next article“Bau B4ngkai” -Wanita Ini Temui Ular Sawa Sepanjang 3.6 Meter Dlm Enjin Kereta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here