Hiburan

“Redah air brtemu tok kadi di Masjid..” (Video) Pengantin Ini Dedah Detik² Hari Bahagia Bertukar Tr4gedi

SUDAH menjadi kelaziman kebanyakan pasangan gemar memilih untuk mengadakan majlis hari bahagia mereka pada hujung tahun kerana musim cuti persekolahan yang panjang.

Bagaimanapun bak kata pepatah, manusia hanya mampu merancang, sebaliknya tuhan yang menentukan segalanya.

Bencana banjir yang melanda beberapa buah negeri pertengahan Disember lalu menyebabkan majlis hari bahagia mereka bertukar menjadi tragedi sebagaimana yang turut dialami wanita ini.

Bagi Natasha Sharina Zulkipeli, dia dan pasangannya Arib Syahiran Mat Hadzi, 25, sama sekali tidak menyangka majlis pernikahan mereka diuji dengan dugaan yang bukan kepalang.

Mengim.bas kembali de.tik yang tidak dapat dilupakan kira-kira dua minggu lalu, wanita yang senang disa.pa sebagai Tasha ini berkata, ban.jir yang melanda kampungnya yang terletak di Sungai Kembong, Pulau Indah, Klang itu boleh dikatakan yang ter.buruk setakat ini.

“Pada 17 Disember dah start hujan tapi saya tak rasa apa-apa lagi sebab fikir, nanti hujan berhentilah. Tapi hari tu hujan macam lama sangat pula. Petang tu saya dah rasa something sebab malam tu sepatutnya majlis berinai.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Ber.debar semua ada sebab esoknya majlis besar pula. Air dah naik paras buku lali ketika itu. Esoknya pukul 5 pagi, emak kejut.kan. Rupa-rupanya air dah naik rumah sebab hujan tak berhenti. Dan dah kena pelamin. Time tu luluh hati saya tapi saya re.da.

Tasha dan suami sempat bergambar sebelum mere.dah ban.jir.

“Masa tu saya fikir tak apa la majlis cancel, saya fikir pasal bernikah saja,” ujar wanita berusia 21 tahun ini.

Dugaan yang perlu ditempuhi wanita ini tidak terhenti setakat itu sahaja apabila ketika itu air yang memasuki rumahnya berada pada paras paha.

“Dekat luar tu air dah naik… saya dah reda khe.mah pun ber.ge.nang dengan air. Saya call tok kadi untuk confirm, dia kata masjid okay. Dugaan.nya, saya nak ke jalan besar sebab air tinggi.

Air ban.jir berada pada pa.ras lu.tut di hadapan rumah Tasha.

“Saya call kawan, nak tumpang bersiap. Saya bawa semua peralatan, re.dah ban.jir pakai baju biasa dulu. Tapi du.gaan lagi, jurusolek saya stuck sebab area rumahnya pun ban.jir. Jurufoto pun cancel last minute sebab baulillah selamat diijabkabulkan di Masjid Sungai Kembong walau banyak dugaan,” ujarnya yang bekerja sebagai kerani.njir.

“Se.dih tu tak tahu nak kata macam mana. Nasib baiklah ada saudara tolong solekkan. Sampai masjid, Alhamdulillah Tambah Tasha, perkhidmatan katering juga menghadapi masalah untuk menghantar makanan ke rumahnya kerana jalan utama dinaiki air setinggi paras ping.gul.

Masa tu saya fikir tak apa la majlis cancel, saya fikir pasal ber.ni.kah saja.

NATASHA SHARINA ZULKIPELI

“Waktu-waktu ban.jir, banyak idea keluar. Kami guna kolam mandi plastik kanak-kanak untuk angkut makanan katering sebab mereka pun tak boleh masuk.

“Setengah makanan diagihkan kepada PPS dan setengah lagi dihidangkan untuk saudara mara di rumah menjamu selera,” ujarnya.

Meskipun hari bahagianya berakhir sebagai momen pahit yang tidak dapat dilupakan sehingga bila-bila, Tasha bagaimanapun memilih untuk menerima ketentuan tuhan dengan hati terbuka dan reda.

Lauk yang ditempah daripada syarikat katering terpaksa dihantar menggunakan kolam plastik.

“Mula-mula tu se.dih, tapi ada juga bahagian gembira dan lucu. Lawaknya, tak pernah-pernah pengantin bersiap dekat rumah orang lain. Pengantin nak makan pun kena re.dah ban.jir.

“Mujur sempat bergambar di jalan utama sebelum tanggalkan kain dan pakai seluar untuk re.dah ban.jir balik ke rumah. Kami pakai baju nikah pun sekejap je… kena tukar pakai baju biasa sebab ba.sah.

Sempat bergambar di pelamin meskipun air memasuki rumah.

“Mula-mula sedih sebab hari bahagia kita dah plan macam-macam. Tapi manusia mampu merancang, Allah yang menentukan segala-galanya. Alhamdulillah keluarga dan suami beri kata-kata semangat.

“Mungkin nanti Allah akan beri rezeki yang kita tak terfikir. Dari sedih bertukar reda, dan gembira bila dah majlis saya settle semuanya. Kela.kar pun ya juga… boleh cerita dekat anak cucu nanti,” ujarnya lagi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page

Sumber: mStar, newzpower

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *