“Allahuakhbar, Kesiannya Tngok..” (Video) Tulᾰr Tapir Hilang Arah Tuju, Netizen Luah Rasa Sebᾰk

Sejak ben.cana ban.jir berlaku di beberapa buah negeri, masyarakat yang terje.jas aki.bat ba.n.jir tersebut ter.paksa menempuh pelbagai cabaran selain turut kehil.ang.n beberapa barang ber.harga.

Bukan masyarakat sahaja, haiwan juga turut terjejas apabila kawasan habitat tersebut telah ro.sak dan cuba mencari tempat perlindungan baharu. Lebih menye.dihkan, ada yang mati aki.bat le.mas dan kelaparan.

Sebelum ini, tular beberapa video memaparkan ‘tetamu tidak diundang’ berada di kawasan tidak sepatutnya selain mampu membahayakan keselamatan orang ramai.

Bagaimana, tidak dapat dipastikan lokasi sebenar video yang ditularkan itu dan orang ramai dinasihati supaya berhati-hati apabila berhadapan dengan haiwan tersebut.

Tular video tapir terjejas ban.jir, hilang arah tuju

Selepas beberapa haiwan yang muncul disebalik banjir, terbaharu, tular pula kelibat dua ekor tapir yang dipercayai turut menjadi ma.ng.sa terhadap ben.cana tersebut di kesan di sebuah taman perumahan.

Menerusi perkongsian di laman Facebook, dua ekor haiwan itu dilihat berjalan meredah banjir sebelum dirakam oleh masyarakat setempat.

Alaaa ke.sian.nya. Mungkin tapir ni pun terkejut dengan keadaan banj.ir sampai keluar dari habitat sendiri.

Berdasarkan video tersebut, spesis tapir berkenaan mungkin cuba untuk mencari kawasan selamat dan makanan oleh kerana habitat asal haiwan tersebut telah ‘mus.nah’ aki.bat ban.jir.

Lebih menyed.ihkan, kedua-dua haiwan itu dilihat hilang arah tuju apabila melihat keadaan kawasan terbabit yang penuh dengan air dan dipercayai ter.pisah dengan spesis yang lain.

Difahamkan, lokasi keja.dian berlaku di sebuah taman perumahan di Kuantan, Pahang, namun tarikh pula tidak dapat dipastikan kebenarannya.

Netizen luah rasa se.dih, gesa pihak berkaitan selamatkan haiwan tersebut

Dalam pada itu, netizen pada ruangan komen pula turut menzahirkan rasa sedih akan nasib yang menimpa haiwan tersebut selain berharap agar pihak berkaitan mampu menyelamatkannya.

Lebih merisaukan, tapir juga merupakan salah satu haiwan yang teran.cam kepupusan di Malaysia dan menurut Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan), populasi tapir adalah di antara 1,100 hingga 1,500 sahaja.

Setakat ini, tiada perkembangan terkini membabitkan haiwan tersebut dan berharap, pihak yang bertanggungjawab mampu menyelamatkan spesis berkenaan yang kian diancam kepupusan.

Kredit: Facebook Sinar

Sumber: OhMedia via http://newzpower.com/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*