Isu Semasa

[VIDEO] “Klah org dewasa brniaga online..” Ibu Trkejut Baby Mia Bangk!t Slepas Setahun Mvrung Gara-Gara..

AKSI seorang kanak-kanak perempuan yang petah berbicara setiap kali bersiaran secara langsung (live) menerusi Facebook ternyata menerima pujian ramai.

Di sebalik kepetahan Nur Mia Maisara, 9, yang lebih dikenali sebagai Baby Mia, terselindung kisah duka dalam keluarganya yang menyebabkan dia pernah patah semangat sebelum bang.kit ‘men.yinar’ setahun kemudian.

Menurut ibunya, Nor Azlina Jamil, 40, abang kepada Baby Mia iaitu Muhammad Najmi Hakim sudah me.nin.ggal dunia aki.bat kema.lan.gan jalan raya pada tahun 2017.

Jelasnya, peristiwa tersebut menyebabkan Baby Mia yang berusia lima tahun pada waktu itu sukar menerima apa yang berlaku dan mula berubah setelah ketia.daan abang yang rapat dengannya.

“Baby Mia terlam.pau rapat dengan ar.wah abangnya. Pada waktu itu, Mia berumur lima tahun manakala ar.wah bersekolah darjah dua. Mia kurang rapat dengan anak sulung saya kerana jarak usia yang jauh antara mereka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Ar.wah me.ning.gal kerana kema.lan.gan ketika balik sekolah pada tahun 2017. Sejak detik itu, Baby Mia jadi down, dia ter.lampau tera.sa akan kehi.lan.gan itu. Sebab mereka sangat rapat, tidur pun sebantal.

“Mereka tak pernah berenggang melainkan ketika ar.wah pergi ke sekolah. Pada waktu itu, saya tengok Baby Mia main bersendirian. Memang sangat tera.sa ke.hilan.gan,” imbasnya kepada mStar.

babymia3

Lebaran terakhir Azlina sekeluarga bersama ar.wah anak keduanya (tengah) yang me.ning.gal pada 2017.

Enggan membiarkan kese.di.han itu berlanjutan, Nor Azlina cuba mencungkil bakat Baby Mia dengan mendaftarkan dia dalam satu pertandingan pencarian model setahun selepas ke.ja.dian du.ka itu.

Menurut Nor Azlina yang menetap di Kuantan, Pahang, dia sama sekali tidak menyangka anak bongsu dalam tiga adik beradik itu mempunyai bakat tersendiri dan mula bang.kit sehingga tidak lagi terkesan dengan ke.hilan.gan abangnya.

Setiap kali live, Baby Mia juga akan doakan semua orang di penghujung siaran.

NOR AZLINA

IBU

“Saya nak cari balik semangat dan keberanian dia. Saya bawa Baby Mia masuk pertandingan modelling. Pada waktu itu, umurnya enam tahun. Pertandingan ini berlangsung setahun selepas ke.ma.tian anak kedua saya.

“Pada waktu itu, saya dapat saksikan tahap keyakinan Baby Mia sangat tinggi. Dah hi.lang kese.d.ihan, saya tengok dia berubah. Saya pun tak tahu dia minat atau tidak, tapi saya cuma pesan untuk dia buat yang terbaik di atas pentas.

“Saya tengok Baby Mia dapat tepukan ge.muruh ketika pertandingan di Kuantan Parade. Sejak itu juga saya dapat rasa kelainan. Apa saya bagi dia boleh buat,” imbasnya lagi.

Menurut Nor Azlina, dia juga mula men.dedah.kan Baby Mia dengan siaran secara langsung di Facebook pada tahun itu sebelum mereka ditawarkan dengan pelbagai ulasan produk daripada pelbagai pihak.

baby mia2

Baby Mia pernah menyertai pertandingan pencarian model ketika berusia enam tahun.

“Ketika umur enam tahun dia dah pandai membaca. Bila buat live, saya tengok dia baca komen yang ditulis, dia pandai berinteraksi dengan penonton. Lama kelamaan dia jadi terbiasa.

“Masa tu sekadar buat live saja. Kemudian masa dia umur tujuh tahun, ada orang tawar untuk buat reviu produk. Macam-macam produk Baby Mia terima.Tak lama kemudian, saya juga ada keluarkan produk Baby Mia sendiri iaitu pewangi dan magic lip untuk merawat bibir.

“Setiap kali live, Baby Mia juga akan doakan semua orang di penghujung siaran. Dia juga akan minta orang terus berikan sokongan kepadanya. Baby Mia hanya nak cari rezeki untuk tolong mak abah,” ujar Nor Azlina.

baby mia 4

Kepe.tahan Baby Mia turut membuka pintu rezeki buat dirinya.

Mengenai dirinya, Nor Azlina sebelum ini mengu.sahakan sebuah pusat cuci kereta, namun ia dihen.tikan selepas ke.ma.tian anak keduanya.

“Dulu saya usahakan car wash, tapi sekarang saya fokus keluarga. Saya dah tak buat car wash sebab anak kedua me.ning.gal atas jalan ketika dia melintas ke tempat car wash saya. Saya terus berhenti.

“Saya hanya fokus terhadap anak-anak selepas ke.ja.dian itu. Abah Baby Mia pula seorang bu.ruh, bekerja sebagai pemandu lori,” cerita Nor Azlina lagi.

Akhir kata, Nor Azlina berharap bakat puteri kesayangannya itu terus menyinar sehingga berjaya menggapai cita-cita sebagai ahli perniagaan suatu hari nanti.

Sumber:Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *