Home Uncategorized “Unik ! Lelaki Ni Kutip Mainan Lama Dan Kembalikan Nostalgia Dulu-Dulu”-Rindu Zaman...

“Unik ! Lelaki Ni Kutip Mainan Lama Dan Kembalikan Nostalgia Dulu-Dulu”-Rindu Zaman Budak-Budak

312
0

Seorang pengumpul dan pencipta mainan tempatan mengambil keputusan untuk menunggang motosikalnya mengelilingi kawasan kejiranannya untuk memberikan mainan percuma kepada kanak-kanak, ia hanya mengingatkan kita betapa gembiranya apabila ibu bapa kita mula-mula mendapatkan mainan ini ketika kita masih kecil.

Baca juga : “Sampai Licin Kau Kebas”-Mainan Hotwheels Dicuri Di Lotus Kajang

Baca juga : Lato-Lato Kini Permainan Kegilaan Kanak-Kanak, Tapi Ramai Yang Menyampah Dengan Bunyi Bising?

Mengimbau nostalgia manis itu, video ini memberikan mereka kegembiraan kerana mereka tahu bahawa kanak-kanak ini akhirnya akan membesar untuk mengembangkan keterikatan dan ingatan mereka sendiri terhadap patung-patung ini – seperti yang kami lakukan.

Pengumpul mainan ini bukan sahaja percaya dalam memberikan kanak-kanak zaman kanak-kanak yang bahagia, tetapi dia juga bersemangat dalam mencipta mainan yang boleh mengangkut orang dewasa kembali kepada mereka.

Ada dimuat naik video semasa proses penciptaan itu di rumah :

Pencipta patung yang dikenali sebagai Wan Kedah itu telah memasukkan budaya pop Malaysia sesuai dengan citarasa orang tempatan.

Setakat ini dia telah membuat lebih 1,000 mainan dan ia berharga RM139 hingga RM189, bergantung kepada reka bentuk.

Menurutnya, idea untuk menghasilkan rekaan tempatan tercetus daripada menghadiri pesta mainan di Jakarta, Indonesia pada 2016, dan apabila melihat kepelbagaian mainan yang dipamerkan di situ, dia berfikiran bahawa di Malaysia perlu mempunyai komuniti sebegitu.

“Proses untuk membuat ini tidak mudah tetapi yang penting adalah minat. Namun, kadangkala ada juga saya terhiris jari secara tidak sengaja dengan pisau,” katanya kepada Harian Metro.

Walaupun sudah dewasa, kita semua tidak pernah tua untuk bermain dengan mainan dan Wan Kedah memahami perkara ini. Sebab itulah, beliau menulis di label kotak tersebut, “Untuk kanak-kanak umur 30 tahun ke atas sahaja,”.

 

Sumber : Juice

Previous article“Comel Betul Lah Hawa Ni, Macam Budak-Budak Gelagat Dia..” – Netizen
Next article“Ingatkan Orang India Yang Nyanyi, Sedap Betul Suara Dia. Macam Penyanyi Asal..” – Netizen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here