Isu Semasa

“Tlong hormat industri muzik kita..” Bru Je Iqbal Lancar Single Pertama, Skali Ini Komen Komposer Terkenal Azmeer.

Komposer Dr. Azmeer memberi peringatan kepada mana-mana usahawan tempatan agar berhenti memperl3kehkan industri seni muzik tanah air dengan menceburkan diri dalam dunia seni suara untuk tujuan publ1siti mur4han.

Azmeer atau nama sebenarnya, Mohd. Azhar Abu Bakar berkata, kalau seseorang itu tidak memiliki bakat menyanyi, lebih baik lup4kan sahaja hasrat untuk memeriahkan industri dengan produk seni tidak berkualiti bagi tujuan ‘m4rketing’ atau publ1siti.

“Bagi saya, perlu ada pem4ntauan dan pen4pisan daripada pihak atau agensi berkaitan agar ‘peny4kit’ ini tidak terus mel4rat. Nak keluarkan single, tiada m4salah tapi sedarlah bahawa bidang seni muzik bukan platform atau gelanggang ‘permainan’ publ1siti.

“Biarlah orang yang betul-betul berbakat dan mempunyai usaha untuk menjadikan industri ini sebagai punca rezeki untuk ceburkan diri. Kalau buat single untuk tujuan mengk0mersialkan nama atau produk perniagaan, nasihat saya, tolong berhenti,” katanya ketika dihubungi Kosmo! Online sebentar tadi.

Tambah Azmeer yang merupakan komposer yang telah melahirkan banyak karya malar segar seperti Purnama Merindu nyanyian Datuk Seri Siti Nurhaliza dan Menadah Gerimis (Ziana Zain), budaya tersebut yang sedang diamalkan di Malaysia akan membvnuh industri kalau dibiarkan terus berl4rutan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Azmeer (@azmeercomposer)

“Macam saya cakap tadi, pihak berkaitan seperti Kementerian Komunikasi dan Multimedia atau agensi yang bernaung di bawahnya perlu melakukan sesuatu. Industri akan n4zak kalau senario ini berterusan.

“Orang takkan pandang industri seni muzik sebagai satu pekerjaan yang serius. Kalau dibiarkan mereka (usahawan gil4 glamor) terus ‘prop4’ buat muzik atas nama publisiti, h4ncur masa depan industri kita.

“Kalau mereka nak menyanyi, tiada m4salah. Silakan tapi tolong jangan ada niat nak memperl3kehkan bidang ini untuk tujuan publ1siti mur4han produk jualan mereka. Tolong hormat industri muzik kita,” ujarnya lagi.

Getus Azmeer yang baru sahaja selesai menamatkan Ijazah Kedoktoran (PhD) Muzik di Universiti Utara Malaysia (UUM), industri seni muzik tanah air bukan tempat untuk orang yang mementingkan keuntungan diri sendiri demi mengaut hasil menggunakan landasan yang tidak betul.

“Jangan manipul4sikan seni (muzik) demi kepentingan diri sendiri. Nak menyanyi atau rakam lagu, pastikan anda datang dengan bakat sekali.

“Rakam lagu untuk tujuan publ1siti dan bukan dikerjakan orang-orang seni bagi saya adalah perkara yang tidak sihat. Seni harus berjalan seiringan dengan Intelligence Quotient (IQ).

“Kalau betul-betul nak martabatkan industri seni tanah air sampai ke peringkat global, situasi yang saya sifatkan sebagai k4nser ini perlu dib3ndung bermula dari sekarang,” katanya.

Azmeer diminta memberi pendapat profesionalnya berkenaan mana-mana individu yang berstatus usahawan yang menggunakan seni muzik sebagai antara platform untuk melariskan produk jualan mereka atau demi tujuan publ1siti mur4han.

Hari ini pukul 5 petang, selepas Datuk Seri Vida dan Datuk Seri Aliff Syukri, seorang lagi usahawan sensasi, Iqbal Zulkefli mengikut jejak langkah mereka apabila terjun dalam bidang nyanyian dengan melancarkan single pertamanya berjudul Hujan.

Lagu tersebut mendapat sentuhan komposer penyanyi Oja dan dua orang anggota Floor88 iaitu Zai Hamzah dan Achoi sementara lirik daripada Iqbal sendiri serta Zai dan Achoi.

Sumber: K! ONLINE.,, https://newspartnerlive.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.