“Shopping ke Merompak..”- Taasub ‘Shopping’ Raya Sampai Lupa Adab Sampai Rosakkan Imej Kedai

Menerusi satu klip yang dikongsikan oleh seorang netizen di aplikasi Tiktok mengenai sebuah kedai yang dikatakan menjual pakaian raya dengan harga yang murah dan diminati ramai untuk berkunjung ke kedai tersebut. Namun ketika memasuki kedai tersebut, belia uterkejut sehinggakan beliau sanggup berkongsi pengalaman beliau ketika memasuki kedai tersebut yang seperti baru lepas dirompak. Melui klip tersebut, dapat dilihat baju yang dijual berselerak dan tergantung di merata tempat.

Difahamkan, kedai yang menjual pakaian dengan harga yang murah itu mempunya kedai di setiap negeri dan kebanyakan rakyat gemar berkunjung dan membeli barangan di kedai tersebut. Namun sejak raya yang bakal menjelang tidak lama lagi, kebanyakan pembeli seperti tidak mempunyai adab dan tanggungjawab sebagai pembeli kerana secara tidak langsung telah merosakkan imej kedai. Pemuda yang berkongsikan klip tersebut dapat dilihat bahawa pakaian dan barangan yang dijual dalam kedai tersebut berselerak di atas lantai dan tidak kemas sama sekali dan boleh dikatakan seperti kedai baru lepas dirompak. Walaupun kedai tersebut mempunyai pekerja, sudah pasti mereka juga tidak mampu untuk menampung tanaga dalam mengemas kedai tersebut jika kedai tersebut keadaan sebegitu.

Rakaman penuh boleh ditonton di :

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DaebaKing (@daebakingz)


Pelbagai komen diberikan seperti :

@waesya:wehhh hahahahha aku ingt muaz tmpt aku je mcm ni . dh mcm kena bom tertny knp cust semua buat mcmtu, mmgla murh tp jgnla smpai ke lantaii

@hanis:aku shopping tak pernah sampai mcm ni, kesian org nak kemas, dah ambik letak la elok balik

@[̲̅n̲̅][̲̅a̲̅][̲̅d̲̅]_d̶i̶a̶h̶:Kesian staff nk kemas semula… apalah slh nya klau x jd nk beli letak la baik2 semula, mudahkn kerja staf.. kesian mereka nk kemas semua ….

@®Oeu∆∆ :3taun lepas,Berlonggok tudung kat lantai,kat rak smua kosongnak pilih pun rasa bsalah.Aku ase staff lg rela benti dr kne kemas, lepak woo

@Faaa:ye weh tergelak aku masuk2 muaz star parade mcm kena rompak depan pintu masuk pon huru hara

@Nayahh:Baru je pergi aku tengok staff dia dah redo dah staff depa baik ja melayan walaupun aku tengok banyak keja depa nanti tu

@buehes:Xlh byg camne la staff diorg nak kemas mcm xkn pernah hbs kje. Korg tlg la ad skap timbang rasa skit shopping tuu kesian kt staff2

@Ida Wan Mohd:saya dah malas masuk muaaz.. apa pandang kami mcm nk curi brg.. pandang bisik.. jenguk2 bisik lagi. ingat kami xde duit ke

@M Y N N:pernah masuk muaz ni tp sekali n terakhir.. ank aku menyorok disebalik baju jenuh cari dh mcm nk menangis ank hilang.nasib dh besor xde perangai ghaib

@iamzai204:mmg d’org suka serang muaz smp mcm tu ke tiap kali raya?kalo kat aeon xde pulak pe’el gitu dibuat nye..kesian dekat staff yg nak kemas tu..

@sisidahhh:Weh aku faham sangat .. sebab aku pun retailer,, memang auto takda mood weh bila macam ni

@Pandaaaa :Ye weyy haritu aku dtg muaz semua tudung berlonggok kt lantai. Aku kesian kt pekerja muaz sbb kena kemas

Jadi kita sebagai masyarakat yang mempunyai ‘common sense’, tidak seharusnya kita sebagai pembeli berkelakuan sedemikian rupa sehingga dapat menjatuhkan imej kedai tersebut tanpa sengaja. Jika anda ingin membeli pakaian untuk keluarga tersayang, sila menjaga adab sebagai pembeli dan dapat membeli dengan bijak. Semoga semua dapat membeli pakaian raya dengan baik untuk hari raya yang bakal menjelang tidak lama lagi..

Jangan lupa komen yang baik baik

Sumber dari Tiktok dan Instagram

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*