Uncategorized

“Selalu kna tgur..” Pekin Sebak Knang Jsa Mamat Khalid- ‘anggap Mamat Khalid mcam bapa’

Allahyarham Mamat Khalid ternyata cukup menin.ggal.kan ke.san kepada pelakon Pekin Ibrahim yang menganggap ar.wah bu.kan sahaja pengarah yang hebat tetapi juga sebagai seorang bapa.

Pekin atau nama sebenarnya, Mohd Iznan Ibrahim, 41, berkata, dia sering teringat pesanan dan nasihat ar.wah agar sentiasa me.rendah diri dan mencari ilmu.

“Terutamanya dalam filem dia selalu pesan kena pandai cari orang yang boleh mengajar kita jadi bagus, kena sentiasa merendah diri sebab kita bukan sentiasa berada di atas,”katanya kepada mStar.

Allahyarham Mamat Khalid atau nama sebenarnya, Mohamad Mohamad Khalid telah meng.hembus.kan nafas tera.khir di Hospital Slim River, Perak, kira-kira jam 12.30 tengah malam pada Ahad”PEKIN DALAM

Foto kenangan Pekin bersama Allahyarham Mamat Khalid.

Berkongsi pengalamannya sepanjang mengenali ar.wah, kata Pekin, Mamat adalah pengarah terawal yang percaya kepada bakatnya sebagai pelakon.

“Setiap apa yang saya nak buat, saya akan tanya dia sebagai rujukan dan minta pendapat.

“Apabila saya nak buat drama dan kalau dia kata okey baru saya buat. Dia macam guru saya.

Setiap apa yang saya nak buat, saya akan tanya dia sebagai rujukan dan minta pendapat

PEKIN IBRAHIM

PELAKON

“Dia antara orang terawal yang bawa saya terjun ke filem dan percaya bakat saya sebagai pelakon filem. Sedangkan ramai pengarah lain yang ragu-ragu dengan saya, dia sering bagi peluang daripada watak kecil sampai watak utama,” ujarnya.

Allahyarham Mamat Khalid selamat dike.bumikan di Tanah Perkuburan Islam Masjid Paloh, Ipoh kira-kira pukul 2.20 petang Ahad.

Selain Pekin antara artis turut yang hadir bagi memberi penghormatan tera.khir termasuklah Datuk Awie, Datuk M Nasir, Bell Ngasri, Khir Rahman, Zul Ariffin, Zahiril Adzim dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Sumber: Mstar, Gempak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *