Info

“Sbelumtu sy trima stu pnggilan, tpi..” Awie Sebak Ats keh!langan Pnerbit & Pengarah Trkenal

PERNAH beberapa kali bekerjasama dalam filem, penyanyi Datuk Awie menyifatkan Allahyarham Mamat Khalid satu-satunya bintang yang menyerlah dalam industri perfileman negara.

Berkongsi momen terakhir dengan Mamat, Awie atau nama sebenarnya Ahmad Azhar Othman, 52, berkata, dia menerima mesej terakhir arw4h beberapa minggu lalu yang dianggap sedikit berbeza daripada kebiasaannya.

“Beberapa minggu lalu arw4h ada mesej berbunyi ‘Love you bro, cepat-cepat s3mbuh’. Dia tidak pernah mesej begitu dengan saya sebelum ini. Kalau bergurau pun k4sar. Kemudian dia turut bertanya khabar.

“Kali terakhir kami berjumpa pada tayangan Kampung Pisang muzikal. Arw4h disifatkan sebagai pengarah, sahabat dan abang yang baik kepada semua krew,” katanya.

Awie berkata demikian kepada Sinar Harian yang turut menziarahi jen4zah Mamat di rumah Allahy4rham di Taman Ipoh Jaya Timur 1, Perak.

WhatsApp Image 2021-10-24 at 12.39.55 PM

Gambar kenangan Awie bersama arw4h Mamat Khalid.

Hadir sama ialah Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu yang sempat meluangkan masa membacakan t4hlil serta menguc4pkan t4kziah kepada anggota keluarga arw4h.

Tambah Awie, Allahyarham disifatkan sebagai seorang periang dan sentiasa tenang walaupun raut wajahnya kelihatan gar4ng.

“Dia penghibur di kala ada orang yang bermasalah di lokasi. Pada masa sama dia juga mengajar hingga semua pelakon dapat membawa watak mereka dengan baik.

Dia penghibur di kala ada orang yang bermasalah di lokasi

AWIE

PENYANYI / PELAKON

 

“Dia yang membawa saya hingga kekal dengan watak Husin. Sehingga ke akhir hay4t arw4h masih memanggil saya dengan nama watak itu,” katanya.

Allahy4rham Mamat Khalid atau nama sebenarnya, Mohamad Mohamad Khalid telah mengh4mbuskan n4fas terakhir di Hospital Slim River, Perak, kira-kira jam 12.30 tengah malam pada Ahad.

Allahy4rham meninggalkan isteri, Hasmah Hassan dan lima orang anak iaitu tiga lelaki, Mohd Khalid Amen, Mohd Khalid Adam, Mohd Khalid Zaffa dan dua perempuan iaitu Sara dan Nurhassanah.

Jenaz4h Allahy4rham akan disembahyangkan di Masjid Jamek Idris Iskandar Shah, Sungai Rokam di sini sebelum dik3bumikan di Tanah Perkuburan Islam Masjid Kampung Paloh.

Sumber:mStar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *