Isu Semasa

“Saya Sayang Dia…,” – Ziela Jalil Mahu Bangkit, Ingin Bawa Fathia Latif Kembali Berlakon.

Dua tahun berehat daripada bidang penerbitan drama, produser dan pelakon Datuk Ziela Jalil mended4hkan sedang dalam usaha menyelesaikan beberapa mas4lah dalaman syarikatnya Pena Creative sebelum kembali aktif.

Tidak berkongsi secara terperinci, Ziela atau nama sebenarnya, Norzilah Abdul Jalil, 51, berkata, dia menghadapi ujian yang datang itu dengan tab4h dan cuba mengatasinya satu persatu.

“Banyak mas4lah dalaman, kan sudah dua tahun kita tidak berkerja. Hanya Allah saja yang tahu, saya kena selesaikan satu persatu.

“Macam mana pun kita kena menghadapinya dengan tab4h, selepas selesai InsyaAllah kita bangkit semula,” ujarnya.

Ziela berkata demikian ketika menjawab soalan moderator wartawan Sudirman Mohd Tahir yang bertanya apakah sebenarnya yang membelenggu wanita itu untuk kembali aktif menerbitkan semula drama.

Perkongsian itu dibuat pada sesi IG Live berjudul ‘How To Make A Drama Go Viral’ anjuran Persatuan Wartawan dan Penulis Hiburan Malaysia (WHAM) dengan kerjasama Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) pada malam Ahad.

Sesi yang diadakan melalui akaun Instagram Wartawan Hiburan itu adalah bagi menyemarakkan sambutan Festival Filem Malaysia ke 31 (FFM-31) yang akan diadakan pada 10 Disember depan.

Selain Sudirman, sesi yang berlangsung hampir dua jam itu turut dikendalikan oleh editor portal Xtra, Padin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ziela Jalil (@zielajalil)

Selain itu, ketika ditanya mengenai rancangan untuk menerbitkan drama berdasarkan kisah hidupnya, Ziela berkata, dia akan memikirkan hal itu selepas syarikatnya bangkit semula.

“InsyaAllah, pasti… kena buat filemlah, kalau drama nanti stesen TV tak beli. Doakan Pena Creative bangkit semula dan dapat terbitkan drama berkualiti,” ujarnya.

Dalam pada itu, mengulas tentang pelakon kontr0v3rsi Fathia Latif yang pernah membintangi beberapa drama popular produksinya Ziela berkata aktres itu wajar diberi peluang untuk kembali dalam industri seni.

Kata Ziela, Fathia merupakan seorang pelakon yang sangat berbakat dan pernah berjasa memberi rating yang tinggi kepada stesen televisyen.

“Saya sayang dia, dia baik dan sangat menghorm4ti orang lain. Bagi saya suatu masa semua kita akan hadapi dvgaan.

“Kalau saya bangkit semula saya mahu kembali dengan cerita yang ada Fathia dan karya yang sangat bagus.

“Bagi saya tidak adil untuk menilai dia dan perlu bagi peluang. Kalau kita educate penonton mereka pun akan terima.

“Tak adil hvkum dia, dia dah berubah nak jadi baik. Fathia pernah bagi stesen televisyen bisnes (rating drama),” ujarnya.

Sementara itu, mengulas soal isu hangat berkaitan pemilihan pelakon berdasarkan populariti pengikut Instagram, Ziela berkata dia sama sekali tidak setuju.

Dia percaya seseoranh pelakon perlu dilihat pada bakat dan ilmu terlebih dahulu berbanding pengikut di laman sosial.

Ziela sama sekali menolak pelakon yang menyusahkan produksi dan tidak dapat memberikan lakonan yang baik seperti dimahukan pengarah.

“Pelakon perlu ada ilmu, saya mahu pelakon itu pergi set tahu apa karakter dia. Bukan datang tercengang tidak hafal skrip.

“Perkara yang menyusahkan produksi saya tidak mahu. Bagi saya kalau itu permintaan pihak stesen televisyen kita masih boleh bincang,” ujarnya.

Dalam bidang lakonan Ziela pernah membintangi filem Mr OsPerawan Malam, Ujang, Harry Boy, Kayangan dan banyak lagi.

Sumber: SV ,https://www.motifviral.dnqj.my/

Leave a Reply

Your email address will not be published.