“RM12 Juta Masih Tk Balik Modal..”- Mawi Dedah Punca Mat Kilau Masih Belum Dapat Untung Filem Buat Ramai Tk Sangka

Menerusi satu perkongsian dari Mawi yang merupakan penanyi, pelakon dan penerbit filem mendapat perhatian ramai apabila beliau beranikan mendedahkan perkara yang selama beliau pendam sepanjang berada di dalam industri perfileman. Pendedahan beliau pada ketika ini membuatkan ramai tidak menyangka akan perkara tersebut berlaku kepada pihak produksi dan filem di Malaysia. Beliau berani menyatakan perkara berikut kerana beliau juga seorang penerbit filem dan beliau ingin memberi sedikit perkongsian kepada semua untuk terus menyokong industri perfileman di Malaysia.

Kenyataan beliau berkenaan isu filem Mat Kilau masih tidak mendapat untung walaupun sudah meraih sebanyak RM 12 juta kejutkan semua. Mengikut sumber dari pihak produksi Mat Kilau, modal yang dikelurkan hanya sebanyak RM 8 Juta namun apa yang dikatakan oleh Mawi menerusi klip tersebut membuatkan ramai celik dan beliau menginginkan ramai terus menyokong filem tersebut. Salah satu punca beliau menyatakan sebegitu ternyata pihak penerbit perlu membayar cukai hiburan sebanyak 25% kepada pihak berkenaan dan urusan urusan yang lain.

Rakaman penuh boleh ditonton di :

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DaebaKing (@daebakingz)


Pelbagai komen diberikan seperti :

@mrJEN Bastik:Uish.. 25% byr kerajaan.. bapak dia la.. dah la titik peluh org.. kerajaan utg atas angin ja..

@NasikLemok:patut syahmi sazli x berani lg msuk pawagam

@Xtra Vaganza:25% cukai bagi kerajaan yg nak stabilkan harga ayam pun tak mampu..

@Amirhasri89:yg untung panggung wayang la… senang buat duit

@RahuaJ:sebab tu ramai pelakon filem akan marah bila kalangan kita buat cetak rompak and record kt panggung..

@Thehitmannazri:Kaan mawi.. sbb tu aku tak berani nak tanya bonus sbb 12M tu blom balik modal lagi

@AnasTahir:Cantik ahh… Bagus educate rakyat kita. Bru la jd marhaen yg bijakkk

@beens:Tak adilnya. Asal pihak panggung dpt byk dari produser? Tax pun dah mahal hahah aku lak yg panas dgr

@theasapipoh:Cukai xpe lg. Tokey panggung dasat 50% terus. Bagus produser atau finas bukak panggung sendiri supaya hasil tu dlm kitran sendiri. Tdk prgi ke taikun

@Amir Gani:Ini yang orang tak tahu behind the scene terima kasih atas perkongsian bang

@Mr Chenta:tak beragakkk panggung makan atas angin sampai boleh pegi 70% …

@Sulaiman J:Maksudnya…. Pihak panggung wayang blh dkatakan untung atas angin la ni…Senang d org buat duit,Tunggu roll Film sj dr produksi…

@Shafiq Jaafar7570:Kepada yang ada anak kecik macam aku,, trpaksalah tunggu tayangan dekat astro 1st..nanti bawa anak2 dengar suara anak kena viral dekat tiktok pulak..

@Yusriyusof:Maksudnya dia nak ckp kerajaan turunlah cukai bg infustri perfileman ini hidup.

@tengkudaengcelak:target 30 juta..baru ada rasa sikit tp KLU filem barat masuk..Avenger ke apa. alamat pecah penonton lh.akhirnya
rugi jugak . support lh filem kita

Namun, Mawi sempat mengucapkan tahniah kepada pihak produksi kerana menerbitkan sebuah filem yang memberi impak yang besar kepada Malaysia dan membuatkan ramai mendapat pengajaran atas filem tersebut. Teruskan menonton filem yang diterbitkan oleh industri perfileman Malaysia untuk menaikkan mutu industri perfileman untuk waktu yang akan datang..

Jangan lupa komen yang baik baik

Sumber dari Tiktok dan Instagram

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*