Isu Semasa

“Kami dikelilingi pengump4t, penc3la” – Ibu Puteri Balqis Tampil Bersuara, Kes4l Gara2 Hal Ini.

Ibu kepada pelakon Puteri Balqis, Norashikin tampil bersuara mempertahankan anaknya selepas dike.cam hebat kononnya telah terpe.song jauh daripada land.asan agama.

Norashikin atau nama sebenarnya, Norashikin Mohd. Aziz menjawab te.guran daripada seorang ustaz mewakili para netizen yang sejak minggu lalu tidak berhenti mengkritik dan mempersoalkan imej Puteri Balqis sehingga ada yang menyelar pelakon muda itu sebagai remaja bermasalah.

“Salam kepada Ustaz Sulaiman. Terima kasih DM (mesej peribadi) anak saya Puteri Balqis. Illuminati? Liberal? Underground? Serta pelbagai lagi spek.ulasi. Pastinya kami punya pengetahuan tentang semua itu. Tapi untuk menjadikan semua itu cara hidup kami, 200 peratus jauh sekali.

“Malah kami tidak berminat untuk berstu dalam sesebuah organisasi. Paling ‘havoc’ kami Cuma pergi ke kedai mamak sahaja. Malah saya sendiri amat tidak menyukai tempat yang dipenuhi manusia,” jelas Norashikin menerusi beberapa hantaran yang dikongsikan dalam InstaStory milik Puteri Balqis,

Menjawab tentang tudu.han tentang keluar daripada ajaran Islam kerana dipengaruhi golongan Kri.stian, Norashikin menegaskan bahawa dia tidak akan sesekali membiarkan perkara itu dilakukan oleh Balqis.

NORASHIKIN (kiri) tidak akan membiarkan Balqis melakukan kesalah.an sama seperti yang pernah dilakukannya sebelum ini.

Biarpun mengakui diri sendiri banyak kekhilafan termasuk menc.ah tatu pada badan, Norashikin bertegas tidak akan membenarkan anak perempuannya melakukan kesalahan sama seperti yang pernah dilaluinya sebelum ini. Norashikin bagaimanapun tidak memperincikan apakah kesila.pan si.lam yang pernah dilakukannya.

“Setiap agama itu mempunyai keindahan masing-masing. Tidak akan sesekali anak muda bernama Puteri Balqis itu keluar daripada agamanya. Zahirnya saya sebagai ibu itu nampak b.erta.tu, liar, dark (dalam kegelapan), tapi mana mungkin saya akan membiarkan anak saya mengulangi kesilapan saya.

“Pastinya saya akan jaga dengan penuh kasih sayang. Sebelum ini saya berdiam diri kerana apabila saya bercakap, orang kata ibu masuk campur. Bila anak bercakap, sama sahaja jadinya,” katanya.

Ujar Norashikin lagi, dia mengakui bahawa kehidupannya dikelilingi dengan persekitaran yang tidak baik dek kerana manusia-manusia yang suka berca.kap belakang.

“Ya. Kami di sekeliling kami penuh dengan pengu.mpat dan pe.ncela. Kami lari daripada golon.gan manusia yang selepas su.judnya, selepas mera.ung berdoa, lalu mereka kembali berkumpul me.ng.hina sesama m.anusia,” jelas Norashikin.

Bahkan, wanita itu juga menolak dakwaan bahawa Balqis yang kini berusia 14 tahun terjebak dengan ikutan (trend) anak-anak muda masa kini seperti pengaruh daripada media sosial, TikTok.

“Anak saya tidak berga.ntung pada mana-mana trend terutamanya dalam TikTok. Mengapa tidak anak-anak mereka. Maaf jika sen.sitif. Nama sahaja bertud.ung, tapi berg.oya.ng sakan di TikTok.

“Bertudung, tetapi tidak ma.lu segan berci.um di TikTok,” ujarnya.

Dalam perkongsian tersebut, Norashikin juga melahirkan rasa ke.sal apabila pelakon yang terkenal menerusi drama Akulah Balqis itu d.ih.ina kerana tidak mendapatkan pendidikan normal di sekolah berbanding anak-anak orang lain.

Norashikin menegaskan bahawa, Norashikin berkata bahawa dia serta anaknya masih insan yang sama, namun memilih untuk menjadi manusia keseorangan (solitude) kerana keadaan yang berlaku di sekeliling mereka.

“Kami percaya ramai yang seperti kami. Menghindarkan diri daripada manusia-manusia, tetapi mencari manusia yang indah sifat mereka untuk dijadikan sahabat.

“Jika ada terbnampak kami di mana-mana, datang sahaja pada kami tanpa mengasari kami, agar kami tahu kami masih lagi dikasihi manusia lain,” ujarnya.

Terdahulu, nama Puteri Balqis serta ibunya menja.di topik hang.at bualan netizen apabila dikatakan telah ters.asar jauh daripada lan.dasan agama Islam.

Penampilan pelakon yang pernah memenangi trofi Pelakon Wanita Terbaik pada Anugerah Televisyen Asia ke-19 itu turut menarik perhatian apabila berkongsi foto memakai skir.t pend.ek dan be.rstoking panjang berwarna hitam yang dihi.asi cor.ak ten.gko.rak dalam Instagram miliknya.

Bahkan, netizen turut mempersoalkan penampilan ibunya yang dilihat mempunyai tatu di kedua-dua tangannya.

Sumber: K! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *