Home Info Ini Sebab-Sebabnya Kenapa Org Zaman Dulu Suka Bela Ikan Puyu

Ini Sebab-Sebabnya Kenapa Org Zaman Dulu Suka Bela Ikan Puyu

0

Ikan Puyu atau dipanggil Ikan Karuk merupakan spesies ikan air tawar yang paling lasak. Sawah atau tali air serta sungai kecil menjadi habitat utama spesies ini. Bersisik dan bersirip keras memudahkan spesies ini bergerak di atas tanah yang berair kerana pada ketika tertentu pada musim hujan, kebanyakannya berpindah dan akan memanjat tebing sungai mencari lopak air yang lain. Spesies ini juga mampu bertahan tanpa air hingga 6 hari selagi dikekalkan lembab. Ikan puyu dewasa mampu menjangkau penjang kira-kira 25 cm atau 9.8 inci.

Baca lagi: Kecil-Kecil Cili Padi, Ikan Ini Lagi Bahaya Daripada Ikan Piranha?

Baca lagi: [VIDEO] Kenang Zaman Susah Dulu2, Harris Sebak Lihat Safwan Jadi Pengantin- “Ucapan kawan baik paling ikhlas aku penah dgr”

sinetronmalaya.com Ini Sebab Sebabnya Kenapa Org Zaman Dulu Suka Bela Ikan Puyu uuu

Seperti yang kita tahu, masyarakat Melayu mempunyai kepercayaan atau menyukai membela ikan puyu ini kerana mengelakkan rumah mereka dimasuki pencuri yang menggunakan ilmu sihir dan dipukau, ada juga yang mengatakan ikan ini dapat menghalau hantu dan makhluk halus. Disebabkan itulah masyarakat Melayu telah lama memelihara spesies ini di dalam rumah mereka.

sinetronmalaya.com Ini Sebab Sebabnya Kenapa Org Zaman Dulu Suka Bela Ikan Puyu mmm

Selain itu, ikan puyu ini juga digelarkan sebagai pelindung rumah. Mereka juga yang terikut akan kepercayaan itu bersandar kepada teori bahawa pukau tidak berkesan jika terdapat benda hidup di dalam rumah yang masih terjaga.

Ikan puyu ini sejenis ikan yang tidak tidur malam, kehadirannya di dalam rumah dipercayai boleh membatalkan usaha penjahat yang ingin memukau penghuni sesebuah rumah.

PERHATIAN: Pihak Rose Biru Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Rose Biru Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

Sumber: SAJA

Previous articleMenyamar Sebagai Pekerja Majlis Bandaraya Pulau Pinang, Siap Minta Angpow Setiap Rumah
Next article“Saya Tak Perlukan Sugar Daddy, Saya Sendiri Sugar Daddy..” – Daiyan Trisha

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here