Home Dunia Gempar ! Lagi Sekali Gempa Bumi Berskala 6.4 Magnitud Di Turkiye Dan...

Gempar ! Lagi Sekali Gempa Bumi Berskala 6.4 Magnitud Di Turkiye Dan Syria

51
0

Satu lagi gempa bumi melanda wilayah sempadan Turki dan Syria pada Isnin, dua minggu selepas kawasan itu musnah akibat gempa bumi yang lebih besar yang mengorbankan lebih 47,000 orang dan merosakkan atau memusnahkan ratusan ribu rumah.

Gempa pada hari semalam, kali ini dengan magnitud 6.4, berpusat berhampiran bandar Antakya di selatan Turki dan dirasai di Syria, Mesir dan Lubnan.

Baca juga : Gempa Bumi Berskala 7.9 Magnitud, Tiada Rakyat Malaysia Yang Terkorban

Baca juga : Sedih ! Wanita Sempat Lahirkan Bayinya Sebelum Maut Tersepit Ketika Gempa Bumi Di Syria

Ia melanda pada kedalaman 10km (6.2 batu),Datuk Bandar Hatay, Lutfu Savas memberitahu bahawa dia telah menerima laporan mengenai beberapa orang yang tersepit di bawah runtuhan selepas gempa terbaharu. Tiga orang maut dan lebih 200 cedera.

sinetronmalaya.com gempa dc

Angka kematian akibat gempa dua minggu lalu meningkat kepada 41,156 di Turki, , dan ia dijangka meningkat lebih tinggi, dengan 385,000 flat diketahui telah musnah atau rosak teruk dan ramai orang masih hilang.

sinetronmalaya.com gempa dl

Dahulunya, gempa bumi yang berskala 7.8 Magnitud dan juga 7.3 Magnitud telah melanda bumi Turkiye dan juga Syria. Kali ini wujud lagi gempa bumi yang melanda negara tersebut bermagnitud 6.3 dah telah meragutu puluhan ribu nyawa orang awam.

 

Sumber : South China Morning Post

Previous article“Kalau Surat Saman Sampai Rumah Jgn Tanya Kenapa Yee”-Ops Tanpa Sentuh Berkuatkuasa
Next article“Klau Tak Suka Suasana Bising Mcm Tu, Mkn Kat Rumah Je” -Netizen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here