Home Kisah rakyat Duit Syiling RM1 Dijual Pada Harga RM30K, Punca Ni Buat Anda Tidak...

Duit Syiling RM1 Dijual Pada Harga RM30K, Punca Ni Buat Anda Tidak Tidur Malam

948
0

Duit syiling RM1 lama dijual RM30,000 sekeping, ini 7 sebab yang perlu anda tahu. Zaman sekarang ini duit syiling yang paling besar nilainya adalah duit 50 sen. Tetapi bagi mereka yang tidak tahu, pada zaman dahulu terdapat duit syiling yang bernilai RM1. Sekarang sudah tiada lagi kelihatan dan hanya wang kertas sahaja digunakan bagi nilai RM1.

Jika anda seorang pengumpul syiling-syiling lama, mungkin ada nilai syiling tersebut yang sangatlah tinggi dan mungkin akan membuat anda rambang mata.

Baca Juga: “Duit RM1 Bertukar Jadi Daun..” – Rider Demam Seminggu Lepas Alami Penghantaran Yang Aneh

Contohnya di sebuah portal membeli-belah terkenal Shopee, seorang pengguna menjual syiling RM1 tahun 1993 pada harga RM 30 ribu!

Untuk kepastian harga RM30K, anda boleh terus tekan sini

Banyak betul nilai duit tu, tapi jangan terkejut kalau ada orang yang sanggup bayar RM 30 ribu hanya untuk mendapatkan sekeping syiling tersebut. Di Malaysia boleh tahan juga bilangan orang yang mengumpul wang lama.

Terdapat sebuah kelab yang ditujukan khas bagi pengumpul wang lama ini dan nama kelab tersebut adalah Kelab Numismatik Malaysia. Numismatik bermaksud wang lama. Dan pada tahun 2013 sahaja bilangan mereka sudah mencapai 52,826 ahli.

Walaupun tidak ramai followers, akan tetapi sudah ada beberapa kumpulan Facebook yang timbul seperti Hantu Duit-Duit, Lot Gila Duit, dan Kemaruk Duit Lama.

sinetronmalaya.com duit syilkingn

Di bawah ni merupakan 7 sebab kenapa nilai wang lama begitu mahal sekali:

  1. Low Mintage (Jumlah pengeluaran / tempaan yang sedikit)
  2. Kepelbagaian syiling (Jenis logam, kilang tempa)
  3. Sejarah duit itu sendiri
  4. Kondisi duit tersebut (VG, F, VF, EF atau UNC)
  5. Lambakan duit syiling sama pada satu masa
  6. Duit syiling error
  7. Permintaan dari pengumpul duit lama

Menarik kan? Jadi kepada anda di luar sana, kalau ada wang lama yang tidak digunakan bolehlah jual dapat RM30 ribu. Dan adakah anda berminat untuk menceburi bidang mengumpul duit lama?

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

Sumber: SP

Previous article“Terima Kasih Kerana Memilih Untuk Bertahan..” – Farid Kamil Hargai Pengorbanan Isteri Di Kala Kejatuhan Dirinya
Next article“Ramai cakap anak ibu macam alien…” – Wanita kecewa ramai menghina wajah anak
Selain menulis, turut gemar buat aktiviti lasak tapi tak tahu berenang. Sukakan sejarah kerana dengan sejarahlah dapat mengenal tentang diri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here