“Dia Panggil ‘Mak’, Sy Yg Nangis..”- Netizen Tk Sangka Ajar Anak Sayang Bibik Guna Panggilan ‘Mak’

Menerusi saru klip yang dikongsikan baru baru ini berkenaan seorang anak kecil yang baru berumur tidak sampai belasan tahun lagi itu menjadi bualan ramai apabila memanggil pembantu rumah dengan panggilan yang cukup mulia iaitu mak. Kasih sayang dan keakraban si kecil dengan pembantu rumah tersebut kelihatan begitu rapat sehinggakan para netizen mengalirkan air mata apabila melihat si kecil berpelukan dengan pembantu rumah apabila melihat ‘mak’ si kecil itu sakit. Si kecil yang cuba berlagak kuat itu akhirnya tewas dan memeluk pemabntu rumah tersebut agar dapat diberi kesembuhan yang cepat kerana terpancar kerisauan pada wajah anak kecil tersebut.

Difahamkan, ketika si kecil itu pulang ke rumah beliau sudah mendengar khabar tersebut dari ahli keluarga si kecil itu dan terus bergegas pulang. Ketika ibu beliau menyambut beliau dan menanyakan persoalan mengenai pembantu rumah tersebut, beliau terus mengerti dan memasuki bilik pembantu rumah tersebut. Usai sampai ke bilik tersebut, riak wajah si kecil itu terus berubah risau dan sedih sepertinya beliau tidak dapat menjaga seorang ibu dengan begitu baik sekali. Namun, tindakan pembantu rumah tersebut yang mendapati riak wajah si kecil itu berubah terus mendakap kemas sambil berborak sehinggakan pertanyaan dilontarkan oleh si kecil itu mengenai kesembuhan pembantu rumah tersebut. Peristiwa itu meruntun hati para netizen dan si kecil tersebut mendapat pelbagai pujian dari netizen di aplikasi Tiktok kerana menghormati dan menyayangi pembantu rumah seperti ibu kandung sendiri sehinggakan si kecil itu dapat menggelarkan pemabantu rumah tersebut dengan panggilan ‘mak’.

Rakaman penuh boleh ditonton di :

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DaebaKing (@daebakingz)


Pelbagai komen dan reaksi diberikan seperti :

@Qin Ashikin:Bibik ni mesti baik.. Sbb tu dia syg sgt

@NabiLa:softnya dia , masa dia panggil mak , kita yg sebakk

@Cik Suraya2501:selain bibik ni nmpak baik, didikan ibu dan ayah juga main peranan jadikan adik ni amat hormatkn ‘mak’

@harra_hetta:membesarlah kamu mnjadi seorang lelaki yg baik yg penuh kasih syg dan memuliakan kaum wanita ya anak

@Ardida__:masa dia pangil mak airmta saya jatuh. Jadi anak yg soleh dik untuk ibu dan bibik tu

@Muhammad Anuar:”Maakk” vibration tone.. arghhhh mengalir lak airr mata subuh2 ni

@makna:Knp dia leh panggil “mak”? Sbb didikan parents this boy spy hormat org tua..tahniah t

@mamamia83:Allahuakbar…sebak tengok,anak sekecil ini pandai dan sopan sangat menyapa bibik nye yg x sihat…hasil didikan yg bagus

@SR:Masa dia panggil “mak” tu, menitik air mata wehhhh

@Sangkaran Nair Son Of Savithir:Apabila dia ”mak ” air mata Aku yang mengalir macam air terjun je … sungguh kasih Sayang seorong bibik seperti ibu kandung sendiri buat dia

@CupidChomel_EITAdnan:Beruntungnya bibik dipanggil MAK..bukan bibik biase2 nih… semoga bibik dikurniakan kesembuhan segera..aamiin. Tetiber rindu arwah mak!

Ketika panggilan ‘mak’ dilontarkan dalam klip tersebut, ramai yang memberi reaksi dengan mengatakan keadaan tersebut keliahatan terlalu sebak kerana si kecil itu cuba menahan tangisan kerana risau akan kesihatan pembantu rumah tersebut. Ibu kandung si kecil tersebut mendapat pujian yang begitu baik sekali kerana mendidik si kecil itu untuk menghormati orang sekeliling dan tidak sombong. Hasil didikan ibu bapa si kecil itu menjadikan si kecil tersebut begitu akrab dengan pembantu rumah mereka dan menganggap pembantu tersebut seperti ahli keluarga sendiri.

Jangan lupa komen yang baik baik

Sumber dari Tiktok dan Instagram

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*