Semasa

“Bezanya Skarang Malaysia Negara Diskr!minasi..” Sebuah Lgi Produksi Gugurkn Namanya, Ini Resp0n Rita Rudaini

Selepas namanya digu.gurkan sebagai pelakon bagi drama 100 episod baru-baru ini, pelakon Rita Rudaini berkongsi yang sebuah lagi produksi drama telah mem.batalkan penglibatan semata-mata mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Sekali lagi, saya digu.gurkan daripada job yang sudah lama confirmed. Hanya kerana SOP MKN. SOP dis.krimi.nasi… Kenapa perlu ada swab test lagi bila nak bekerja kalau dah vak.sin?

“Sama sahaja dengan SOP sebelum sampainya vak.sin ni. Semua patuh SOP kena swab test dulu sebelum kerja. Jadi apa bezanya dengan sekarang? Jang.kit? Pembawa? Bukan ke vak.sin pun boleh jadi pembawa, apa bezanya?

“Ok bezanya, walaupun memang nak ‘paksa’ walaupun kata ‘tak wajib’, bezanya sekarang Malaysia negara diskriminasi… yang dalam kesusahan kena naikkan bendera putih, tak nak pula usaha pergi cari, yang belum vak.sin ni pula kerah usaha pergi cari rumah ke rumah,” tulisnya.

Menurut pelakon berusia 45 tahun itu, ada juga pihak yang mendekati dan menawarkan kepadanya vaksin palsu. Tetapi, Rita memaklumkan yang dia menolak tawaran tersebut dengan ala.san mahu mencari rezeki halal.

“Ada pihak tawarkan pada saya vak.sin ti.pu-ti.pu untuk senang bekerja, tapi maaflah, saya mencari rezeki dengan ik.hlas, saya tak perlu nak ti.pu di.ri sen.diri dan orang lain hanya untuk puaskan SOP kerajaan.

“Kerana rezeki kita semua mak.hluk di muka bumi ni, Allah SWT yang pegang. Bagi saya, ini satu ujian Dia pada saya. Dia nak tengok saya sabar atau kecun.dang dengan ujian Dia atau tidak… Rezeki kita semua dah tertulis dan saya percaya dengan aturan-Nya. Dia gu.gurkan sehelai daun pun ada seba. Moga Allah permudahkan urusan kita semua,” katanya lagi.

Menerusi hantaran seterusnya, Rita turut memberitahu yang dia tidak pernah berkira apabila ingin mempromosikan drama lakonannya di media sosial sebelum ini.

“Saya tidak pernah berkira dengan stesen televisyen atau rumah produksi untuk promosi cerita hingga selesai, walaupun tanpa bayaran. Kenapa masa promosi tiada dis.kri.minasi? Saya buat juga untuk memudahkan kerja orang lain…

“Sejak dari awal dulu berlakon, saya tak pernah claim duit tol atau minyak atau parking… sebab saya jadikan itu amal jariah saya. Prinsip saya, kerja dengan ikhlas dan amanah, walaupun sedikit atau banyak.

“Jangan berkira… sebab rezeki semua dah ada bahagian masing-masing. Allah itu memiliki sifat Al-Razzaq,” akhiri Rita.

Sekadar Perkongsian Dan Jangan Lupa Komen Yang Baik Baik Sahaja.TQ

Sumber:Gempak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *