Isu Semasa

“Air mata men!tis di kedai laptop..” Gadis Ini Meluahkan Rasa Seb4k Gara-Gara Laptop R0sak,

DU.GAAN demi dugaan terus menim.pa gadis ini sehingga dia gagal me.na.han air matanya.

Mengulas video penuh emosi yang tular di TikTok, Wan Nor Hidayah Wan Yusof berkata, dia se.dih apabila segala penat lelah selama lima bulan ter.ku.bur begitu sahaja.

Jelas gadis berusia 21 tahun itu, laptop miliknya ro.sak dua minggu lalu, menyebabkan segala data, foto dan video berkaitan perniagaan baharunya le.sap tanpa jejak.

“Sekitar dua minggu lepas, segala content untuk perniagaan produk kecantikan yang saya hasilkan dipindahkan ke dalam laptop. Sebelum ini ia disimpan dalam telefon saja.

“Kemudian laptop saya mula berma.salah. Jadi saya hantar ke kedai. Tambahan pula laptop itu sudah digunakan sejak sembilan tahun lalu. Rupa-rupanya hard disk ro.sak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)


“Ketika nak ambil laptop selepas siap dibaiki, saya dapati segala content yang dikumpul lima bulan hi.lang semuanya. Dalam telefon pun saya dah pad.am. Saya tak pasti jika orang kedai tu pera.san air mata saya me.nitis.

“Semua content gambar dan video saya shoot dan edit sendiri. Siang malam saya buat kerja, tapi hi.lang macam tu saja,” ujarnya kepada mStar.

dayah2

Dayah se.dih apabila segala content bisnes lesap gara-gara laptopnya yang ro.sak.

Mesra disapa Dayah, penuntut bidang Kewangan di UiTM Machang, Kelantan itu mengakui ke.ce.wa, namun menerima segala yang berlaku dengan hati terbuka.

Dedah Dayah lagi, sudahlah semua data dan kandungan berkai.tan bisnes le.sap, dia kemudiannya terpak.sa menjalani kuarantin sejak minggu lalu gara-gara menjadi kon.tak ra.pat ke.s po.si.tif C.o.vid-19.

Dulu zaman sekolah saya pernah jual coklat, roti, kemudian jual jam. Biasanya saya akan cuba bahagi masa sebaik mungkin.

DAYAH

“Macam ja.tuh ditimpa tangga. Sekarang saya tiada apa yang nak dimuat naik di media sosial. Ia sedikit sebanyak menjejaskan jumlah tontonan TikTok serta sales saya.

“Bahan untuk bisnes dah hi.lang. Nak keluar shoot video dan gambar, saya pula masih di.kua.ran.tin. InsyaAllah saya akan potong gelang kuara.ntin pada 28 September ini. Saya ne.ga.tif, cuma jadi kon.tak ra.pat saja.

“Selepas dah selesai kua.ran.tin, saya akan buat content baharu. Saya ambil pengajaran atas apa yang berlaku. Semua benda perlu back up di beberapa tempat. Sekarang saya dah mula guna Google Drive untuk back up semua content.

dayah1

Dayah merupakan penuntut UiTM Machang, Kelantan.

“Tak mahu ulang lagi ke.ja.dian ini. Penat sebenarnya. Saya risau jika ia berulang lagi. Bukan senang saya photoshoot produk dan edit sendirian. Kadang-kala minta adik tolong,” ujar anak jati Terengganu itu.

Menurut Dayah, dia sudah mencuba pelbagai bisnes sejak berusia 12 tahun, namun mula mengusahakan perniagaan scrub sarung tangan untuk kecantikan kulit sejak lima bulan lalu.

Ujarnya, dia cuba membahagikan masa antara pelajaran dan bisnes dan komited menjadi usahawan muda demi meringankan beban keluarga.

“Saya niat bisnes untuk meringankan beban mak ayah, untuk tampung kos belajar juga. Sekarang saya ambil ijazah tanpa sebarang biasiswa mahupun pinjaman pelajaran.

dayah3

Dayah berniaga demi meringankan beban keluarga.

“Saya ber.gan.tung kepada jualan produk ini untuk berbelanja hari-hari. Sekurang-kurangnya tak perlu meminta dengan mak ayah.

“Dulu zaman sekolah saya pernah jual coklat, roti, kemudian jual jam. Biasanya saya akan cuba bahagi masa sebaik mungkin. Siapkan tugasan dahulu, kemudian baru selesaikan hal bisnes.

“Ketika cuti hujung minggu, saya akan hasilkan dan plan content untuk bisnes yang akan digunakan sepanjang hari dalam minggu berikutnya,” ujar anak kelima daripada tujuh beradik itu.

Sehingga kini, video Dayah menangis dalam kereta selepas pulang mengambil laptop miliknya yang ro.sak meraih hampir 200,000 tontonan.

Malah, ramai netizen turut menitipkan kata-kata semangat buat usahawan muda itu agar dia terus tabah dalam menjalani bisnes.

Sekadar Perkongsian Dan Jangan Lupa Komen Yang Baik Baik Sahaja.TQ

Sumber: Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *