Tamatkan Keteg4ngan Di Gaza, 1$rael & Palest1n Umum Gencat.an $enjata

Pejuan.g Hama$ dan Zi0nis I$rael telah bersetuju mengadakan gencata.n $enjata yang berkuat kuasa awal pagi Jumaat ini, jam 2 pagi waktu tempatan sekali gus berpeluang menamatk.an pertempvran yang berlangsung selama 11 hari.

Kedua belah pihak ber$etuju

Perkara berkenaan disahkan sendiri oleh jurucakap Hama$ dan Pejabat Perdana Menteri 1$rael Benjamin Netanyahu, semalam.

Kenyataan yang di keluarkan oleh pejabat Netanyahu berkata, kabinetnya sebulat suara menerima saranan yang diusulkan untuk mengadakan gencat.an $enjata tanpa syarat.

Namun begitu, selepas beberapa minit pengumuman ter$ebut, kedua-dua belah pihak masih meneruskan $erangan dan melancark.an r0ket.

Gencat4n $enjata sudah d1lakukan

Seorang anggota kabinet 1$rael mengatakan gencata.n $enjata itu akan berkuat kuasa jam 2 pagi Jumaat, kira-kira 3 jam selepas pengumuman.

Maksudnya, ia telah pun dilak$anakan pada jam 7 pagi waktu Malaysia tadi.

Dalam keadaan de$akan gl0bal yang meminta mereka menghentikan peperang.an di Gaz.a, Pre$iden Amerika Syarikat Joe Biden mendesak Netanyahu agar meredakn ketegang.an sementara negara Mesir, Qatar dan Pertubuh.an Bang$a-Bang$a Ber$atu (PBB) mencari penyele$aian.

Presiden Mesir, Abdel Fattah Al-Sisi sebelum ini mengarahkan 2 delegasi keselamatan ke tanah har4m 1$rael dan Wilayah Pale$tin untuk berusaha mengadakan gencat.an $enjata.

Dalam pada itu, rakyat Pale$tin menunjukkan perasaan gembira dengan mengadakan perarakan besar-besaran serta bermain bunga api di luar rumah bagi meraikan pengakhiran 11 hari per4ng ter$ebut.

Untuk rekod, per4ng yang bermula sejak 10 Mei itu telah meng0rbankn 232 nyaw4 rakya.t Pale$tin termasuk 65 kanak-kanak.

Angka k0rban Zi0nis 1$srael pula di$ahkan setakat ini seramai 12 orang dengan ratu$an ceder.a dalam $erangan r0ket Hama$.

Pada Khamis, Biden membincangkan $ituasi Gaz.a bersama Pre$iden Mesir dan White House menyatakan lap0ran gerakan menuju gencat.an $enjata adalah p0sitif.

Sumber: Astro Awani

via OMM

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*