Tak dapat renta$ negeri nak hantar ke h0spital, anak terk!lan balik2 abah dah t!ada

Pelbagai cerita $edih rakyat marhaen berhubung i$u rentas negeri sehingga meliba.tkan keh!langan orang ter$ayang.

Walaupun sedar dengan lar4ngan merenta$ negeri di$ebabkan patuh kepada Perinta.h Kawala.n Pergerakk.an (PKP), namun apa yang membuatkan rakyat Malaysia terkila.n adalah tind4kan sesetengah g0longan ‘kayangan’ yang dengan mudah melakvkan ke$alahan tersebvt.

Ralat uru$an rentas negeri di$ulitkan

Kali ini, menerusi perkongsian di Facebook seorang pengguna media s0sial dikenali sebagai Aida Najwa, dia telah menulis perihal rasa ralatnya apabila uru$an merenta$ negeri untuk membawa bapa ter$ayang ke h0spital disulitkan hanya kerana tidak cukup bukti.

Bukt1 tak kukuh sedangkan dah tunjvk bukt1 abah $akit

Menurutnya, dia perlu mengambil bapanya di pusat dialisis dan membawa ke hospital kerana mempunyai ma$alah dengan tapak dialisis pada minggu lepas.

Namun di$ebabkan tiada bukt1 yang ‘kukuh’ dia langsung tidak dibenarkan merenta$ negeri walaupun jarak antara ibu kota, Nilai dan Seremban tidaklah berapa jauh.

 

Tahu2 abah dah t1ada seminggu lepas tu

Di$ebabkan tidak mendapat keben4ran merenta$ negeri, bapanya seakan jauh hati sehinggalah Aida Najwa mendapat perkhabaran yang bapanya telah men1nggal dun1a.

Dia hanya mampu melihat tubu.h kaku bapanya sedangkan dia mempunyai peluang untuk bertemu buat kali terakh1r s0sok tua itu andai uru$an membawa bapa ke ho0pital dipermudahkan.

 

Semoga abah tenang disana

Dia sedar aj4l dan mavt itu ditangan Tuhan, namun dia tetap berasa ralat kerana halangan ter$ebut membuatkannya tidak lagi dapat menemu1 orang ter$ayang buat selamanya.

Di akhir penulisan wanita itu, Aida mengucapkan terima kasih kepada semua yang sudi memberikan bantuan kepada keluarganya serta adik-beradik yang sanggup menjaga bapa yang $akit sehingga men1nggal dun1a.

 

Sumber :  Aida Najwa via omm

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*