Pelak0n veteran Abu Bakar Omar men1nggal dun!a di pagi Jumaat

PELAKON veteran Abu Bakar Omar, 72, di$ahkan meningg.al dunia pada pukul 9.04 pagi, Jumaat di Kedah Medical Central selepas didapati mempunyai ma$alah jantu.ng.

Menurut anaknya, Mohd Zainuddin Abu Bakar, bapanya tidak mempunyai sebarang penyaki!t kronik namun Allahyarham ada meng4du kepen4tan pada dua hari lalu.

“Bapa saya sudah kembali ke rahmatullah pada 9.04 pagi tadi di Kedah Medical Central. Dia tidak mempunyai sebarang penyakit. Dua hari lalu, dia meng4du macam penat sikit-sikit tapi masih okay.

“Malam tadi masa pergi ke hospital pun boleh bersembang lagi. Tapi masa jalani pemerik$aan doktor malam tadi, doktor nampak macam ada ma$alah jantung,” kata Zainuddin ketika dihubungi mStar.

Terdahulu, penyampai radio Suria FM iaitu Sharifah Shahirah mengesahkan Abu Bakar Omar men1nggal dun1a pada pagi Jumaat.

Dalam pada itu, Zainuddin memberitahu jenaza.h akan diruruskan di kediaman arwah yang terletak di Kampung Bukit Nyamuk Kuala Nerang dan dikebVmikan di Tanah Perkuburan Islam Akar Peluru Jalan Pegawai Alor Setar, Kedah selepas solat asar.

“Jenaza.h akan diuruskan di rumah dan akan dikebumikan di Tanah PerkubVran Islam Akar Peluru Jalan Pegawai Alor Setar Kedah selepas solat asar,” ujarnya.

Allahyarham mempunyai isteri bernama Faridah Abdul Manaf dan empat orang anak yang masih hidup serta seorang anak yang sudah men1nggal dun1a.

Sebagai seorang pelakon, arwah banyak membintangi filem serta telefilem dan antara yang popular iaitu Cinta Kolestrol (2003) dan paling terbaharu Khilaf Terakhir yang ditayangkan pada Januari lalu.

Allahyarham juga mendapat pencalonan dalam Festival Filem Malaysia menerusi filem lakonanya iaitu Bila Hati Telah Retak (1993), Rentak Desa (1990) dan Hingga Hujung Nyawa (2004).

Berikut merupakan anugerah yang pernah dimenangi oleh Abu Bakar Omar;

Anugerah Sri Angkasa

1983 – Pelakon Lelaki Terbaik (Drama) – Senja Belum Berakhir di samping Uji Rashid

1990 – Pelakon Lelaki Terbaik (Drama Radio) – Bukan Kerana Kasih

Anugerah Skrin

1999- Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik – Mata Hati

2012- Pelakon Lelaki Terbaik – Gincu Ayah

 

 

 

sumber : Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*