Sudahlah 3 Bulan Tak Bayr $ewa, Penyew4 $anggup Kurung Dan Tuk4r Kunci Pintu Rumah Pemil!k

Isu penyewa berma$alah kerana engg4n membayar duit sewa rumah bukanlah satu i$u yang baru malah, ia kini dipandang ser!us apabila ada segelintir penyewa yang bertind4k luar kawalan setiap kali tuan rumah ingin meminta bayaran duit sewa.

Menerusi satu perkongsian video oleh @kimiechannel di TikTok, seorang tuan rumah telah menerima nasib mala.ng apabila dirinya dikurung oleh penyewa bilik di dalam rumahnya sendiri. Difahamkan, penyewa berkenaan tidak membaya.r duit sewa bilik sehingga tertunggak 3 bulan.

“Sebab dia tak bayar tiga bulan, saya terpak$a lah beli mangga baru,” kata tuan rumah dalam penjelasan video berkenaan.

Lantaran itu, tuan rumah terpaks.a beri amaran dengan menukarkan kunci rumah yang baru sekiranya penyewa itu masih lagi berd3gil untuk tidak membaya.r duit sewa.

Namun, setelah penyewa tahu perkara tersebvt, dia malah bertindak kurang aja.r kepada tuan rumah dengan cara menukarkn kunci rumah yang lain pada ketika waktu malam semasa tuan rumah sedang lena tertidur.

“Keesokan harinya, saya bangun dalam pukul 6 pagi dan saya terkurung di dalam rumah sebab dia dah tukar mangga kunci yang baharu. Mungkin dia tukar masa saya tengah tidur,” katanya.

Susulan daripada kejad!an itu, tuan rumah berkenaan telah menghubungi pihak b0mba bagi membantunya membuka pintu rumahnya yang terkunci itu. Walau bagaimanapun l0kasi kejad!an dan identiti tuan rumah masih lagi dirahsiakan. Berharap ki$ah ini menjadi sebuah pengajaran kepada penyewa bilik supaya menghentikan s$kap kurang aja.r terhadap tuan rumah.

Sumber : https://www.thevocket.com/gagal-bayar-sewa-3-bulan-penyewa-sanggup-kurung-dan-tukar-kunci-pintu-rumah-pemilik/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*