“Setahun Tak Keluar Rumah” Aktivis R0h!gnya Luah di Malaysia Sudah Tak Selamat Untuk Tinggl Lagi

P.elarian dan a.ktivis Rohingya, Zafar Ahmad Abdul Ghani, yang tinggalkan Myanmar kerana penga.niayaan dan pengh.apusan etnik di sana telah pun menganggap Malaysia seperti rumahnya sendiri selepas hampir tiga puluh tahun menetap di sini.

Namun, ibarat keluar mulut harimau, masuk mulut buaya, Zafar dah tak tinggalkan rumahnya yang terletak di pinggir bandar Kuala Lumpur hampir setahun selepas d.akwaan p.alsu mengenai dia ingin menuntvt kerakyatan Malaysia tul4r di media sosial.

Ekoran ini, dia sering menerima pelbagai ugutan dan kata-kata k.esat serta ug.utan b.unuh ke atas dirinya dan keluarga.

Saya masih t.akut. Selama setahun saya tak jejak kaki ke luar. Saya tak tengok dunia luar.”

Walaupun laporan polis telah dibuat mengenai t.uduhan p.alsu yang dilemparkan ke atasnya serta s.erangan dalam talian, tapi sehingga kini tiada berita mengenai perkara tersebut. Lelaki ini juga menafikan yang dia pernah meminta untuk menjadi rakyat Malaysia atau mempunyai hak seperti rakyat Malaysia, lapor Malay Mail.

Semua ini bermula bila orang ramai mula mengatakan Rohingya semakin ramai menetap di Malaysia dan menyebabkan penyebaran v.irus .Covid-19.

Sehingga kini, Zafar masih menerima panggilan dan mesej berbaur u.gutan dan kebe.ncian melalui telefon dan media sosial malah gambar keluarganya juga turut ditularkan.

Isteri Zafar yang merupakan orang Malaysia, Maslina Abu Hassan berkata, serangan ini telah memberikan impak yang besar ke atas keluarganya. Anak-anak mereka juga dah lama tak ke sekolah kerana bimbang dengan keselamatan mereka.

Zafar juga telah didi.agnos mengalami tekanan dan perlu mengambil u.bat bagi menangani keadaan me.ntalnya itu.

Tak cukup dengan itu, Zafar yang berdaftar dengan Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Pelarian (UNHCR) turut memohon untuk berpindah ke negara lain tapi permohonannya telah ditolak selepas agensi tersebut mengatakan yang dia tak memenuhi kriteria penempatan semula.

Zafar berharap UNHCR dapat mempertimbangkan semula permintaannya itu kerana dia dah rasa tak selamat untuk tinggal di Malaysia.

Saya tak boleh tenangkan badan saya, otak saya, hati saya. Saya menangis bertanya kenapa orang buat saya macam ni.”

 

Sumber: Lobakmerah

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*