“saya M4lu “berpuluh Tahun Saya Berpurdah Dan Menjaga Aur4t, Tiba Masa Kena M3ng@ngkang Depan Doktor Lelaki.

SUATU malam rumah saya didatangi beberapa orang pelajar dari kalangan pelajar perub4tan Tanta. Memandangkan sebelum ini kami pernah terlibat sama dalam program persatuan, maka saya mengenali mereka.

“Saya p3lik, kenapa ramai doktor lelaki terlibat dalam bidang perbidanan (wanita bersalin)?” Saya cuba mendvga.1

Tak ramai sebab bidang perbidanan ini sebenarnya ris1konya tinggi dan agak sus4h. Contohnya kalau ada emerg3ncy k3s tengah-tengah malam ada orang nak ber4nak susahla doktor perempuan nak tolong…” Jawabnya.

Sudah saya jangkakan jawapannya. Saya cuba berfikir relevan di sebalik jawapan itu sambil tangan mencobek ketulan cucur bawang yang kami sediakan untuk mereka. Sedap juga menjamah cucur panas-panas begini.

“Lagipun doktor lelaki jadi dah biasa dah macam tu (sudah mangli melihat aur4t wanita ketika mahu bersalin, tidak bern4fsu lagi)…’ Sambungnya lagi.

Alasannya darvrat

Ada di kalangan mereka yang memerlukan lelaki terjun ke dalam bidang s4kit puan atau obst3trik dan ginekologi (O&G) dengan beralasan kecem4san. Malah menggunapakai kaedah masyhur qawaid fiqh yang berbunyi:

Maksudnya: “Darvrat boleh mengharuskan perkara yang dihar4mkan dengan syarat darvrat tersebut tidak kurang (bukan lebih kecil) berbanding perkara yang dihar4mkan.”

Perlu diketahui, kaedah di atas bagi d4rurat doktor lelaki merawat ataupun menjadi bidan kepada wanita bers4lin adalah terlalu umum. Kita tidak akan dapat menyelesaikan m4salah tersebut tanpa membuat pengecualian hal ehwal s4kit puan.

Justeru, kita tidak boleh mengkiaskan d4rurat memakan b4ngkai secara keseluruhannya. Ini kerana darvrat memakan b4ngkai berbeza dari beberapa sudut. Antaranya ialah:

1. Merujuk kepada m4salah keharusan memakan b4ngkai, ianya tidak melibatkan pihak kedua. Maksudnya ia hanya melibatkan individu yang memakan b4ngkai itu sahaja. Manakala bagi kes bers4lin, ianya melibatkan pelbagai pihak bersama iaitu pes4kit, suami dan doktor yang menyambut kelahiran itu sendiri.1

Seterusnya jika berlaku kes bers4lin, kesan di sebalik perbidanan itu adalah amat besar samaada terhadap emosi sehinggakan si isteri akan mengalami tr4uma berpanjangan. Begitu juga suami, pasti akan mengvndang rasa ‘lain’ apabila lelaki asing melihat aur4t mugh4llazah isterinya. Doktor juga tidak dapat lari daripada menerima kesan akibat kes perbidanan tersebut seandainya masih bergelar lelaki sejati.1

Harus memakan b4ngkai dikategorikan sebagai perkara yang ta’abbud. Oleh itu apabila berlaku pertembungan antara ta’abbud dengan tujuan pensyariatan (maqasid syariah) maka mestilah mendahulukan maqasid syariah. Menjaga aur4t adalah salah satu destinasi pensyariatan (iaitu menjaga marvah), dan berub4t juga merupakan salah satu destinasi pensyariatan (iaitu menjaga nyawa).

Contoh lain, misalnya terdapat kes seorang wanita dipaksa berz1na, jikalau tidak berz1na maka akan dibvnuh. Oleh itu dalam mas4lah ini ulama ‘mengh4ramkan wanita berkenaan berz1na, jadi hendaklah memilih untuk dibvnuh berbanding berz1na.

Mengapa? Kerana berz1na risikonya lebih besar berbanding bunvh. Antara risiko jen4yah z1na ialah kesan tr4uma, kes3dihan, kemvrungan terhadap m4ngsa dan keluarga. Malah kesan ini akan lebih tervk jika menyebabkan kelahiran anak luar nikah.

Alasan mereka yang lain

Saya merasakan alasan kerana wanita sukar untuk keluar malam jika berlaku kes kecem4san adalah tidak relevan sama sekali. Ini kerana dunia kini bertambah canggih dan mempunyai pelbagai kemudahan perhubungan. Bahkan wanita itu juga boleh ditemani suami ataupun mahram jika keseorangan.

Cuba kita renung sejenak, dahulu ibu-ibu kita melahirkan anak bagaimana? Hanya atas pertolongan mak bidan menggunakan perub4tan tradisional. Terdapat juga sesetengah tempat mereka menggunakan khidmat jurur4wat bergerak.

Kesemua mereka adalah wanita. Mereka sanggup berkorb4n demi membantu kaum sendiri tanpa beralasankan hari sudah larut malam. Dunia bertambah canggih, ini bukan ceritera kisah menunggang basikal tua!

Oh, saya sedikit g3li hati mendengar alasan doktor lelaki sudah bosan melihat aur4t wanita1

sehinggakan tidak rasa bersy4hwat lagi. Jawapannya mudah, sama ada doktor lelaki itu sudah m4ti pucuk? Atau sudah menjadi tidak normal? Sungguh kasihan jika itu berlaku.

Faktanya, lelaki yang mengubati wanita dan terpaksa melihat aur4t lebih beris1ko iaitu ris1ko terdedah kepada perz1naan. Ini bukan bermaksud terdedah kepada berz1na dengan pes4kit ketika raw4tan sahaja, bahkan ianya mendorong kepada perz1naan umum, tidak kira samaada dengan pes4kit atau bukan pes4kit.

Secara teorinya, melihat aur4t terutama bahagian aur4t mughallazah (bahagian alat kel4min) boleh merangsang hawa n4fsu. Lantas ransangan ini mendorong seseorang ke arah perz1naan walaupun sekadar istimta’ (ringan-ringan).1

Teori ini disokong oleh kajian daripada W.H.O yang menyatakan hampir 20% doktor lelaki menjalinkan hubungan s3ks dengan pes4kit wanita. Ini termasuklah kes pegawai perub4tan yang mer0gol pes4kit ketika k0ma sehingga menyebabkan mengandung di Barat. Perkara sebegini akan bertambah tervk jika dimonopoli oleh para doktor lelaki yang masih bujang dan tidak berakhlak.

Qatadah meriwayatkan: Telah sampai kepadaku sabda Rasulullah SAW dengan maksudnya: “Tidak harus bagi mana-mana perempuan yang beriman dengan Allah SWT dan hari akhirat (memperlihatkan anggota dan mereka) melainkan di bahagian ini, sambil baginda memegang bahagian tengah lengannya.” (Maksud bahagian tengah ialah – bermula dari hujung jari sehingga separuh lengan, bukan pergelangan tangan)

Terdapat riwayat di dalam sebuah hadis yang sahih bahawa Ibnu Abbas r.a berkata kepada Ato‘ bin Abi Robah r.a bermaksud : “Mahukah engkau jika aku tunjukkan seorang perempuan ahli syurga?” Ato’ menjawab: “Ya.”

Ibnu Abbas berkata: “Perempuan hitam ini telah datang kepada Rasulullah SAW lalu berkata: Aku dir4suk dan aur4tku tersingkap, maka bolehkah engkau doakan untukku?” Rasulullah SAW bersabda: “Jika engkau mahu bersabar, maka bagimu syurga. Jika engkau mahu aku mendoakan kesejahteraan, (maka aku akan doakan)”.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Media Malaysia

Sumber http://wowberita.my/

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*