PembeIi & PenjuaI Berdpan Dnda RM2,000 JuaI BeIi Di Impu lsyarat , Ini Nslhat Datuk Ayob Khan

Pengguna jaIan raya berdpan sman berjumIah RM2,000 jika didpati bersaIah membeli pr0duk yang dijuaI penlaga di kawasan Impu lsyarat kerana tlndakan itu merupakan satu ksaIahan.

Ketua P0Iis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pltchay berkata, aktlviti pernlagaan itu merupakan satu ksaIahan kerana cara itu bukan shaja membhayakan penjuaI, tetapi juga pengguna jaIan raya yang lain.

“Menerusi Ops Kesdaran, P0Iis Johor telah mengenaI psti sebnyak 52 I0kasi yang mnjadi tmpuan aktlviti prnlagaan di Iampu lsyarat seIuruh Johor.

“Menglkut peruntukan undang-undang, bukan sahaja penjuaI b0Ieh diknakan tlndakan tetapi juga pembeIi yang mana mereka boIeh diknakan dnda tidak meIebihi RM2,000,” katanya.

Beliau berkata dmlkian dalam sldang akhbar yang diadakan selepas menglkuti Op Khas – Ekz0s Blsing yang diadakan di Taman Kota Masai, di sini hari ini.

Antara I0kasi yang diknaI psti termasuklah di Impu lsyarat pusat beli beIah Angsana Johor Bahru Mall, lampu isyarat Kempas Baru-Pasir Gudang, lampu isyarat Taman Cempaka dan lampu isyarat Jalan Kulai-Kota Tinggi.

Tambah beliau, pniaga khususnya dinaslhatkan agar mencari kaedah juaIan lain yang bukan sahaja lebih seIamat tetapi menglkut lunas peruntukan undang-undang negara.

“Naslhat saya, cariIah kaedah atau I0kasi lain yang lebih sesuai untuk menjaIankan perniagaan dan jngan sampai membhayakan,” ujarnya.

Ayob Khan bgaimanapun memberltahu setakat ini plhaknya masih belum menerlma sebarang Iaporan terdapat mana-mana inslden kmaIangan meIibatkan aktlviti perniagaan di Iampu lsyarat.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : K! ONLINE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*