9 Pengem1s G4gal Patvh SOP Berdepan Hvkuman Dend4 RM10,000 Undang Kem4rahan Orang Ramai

Baru-baru ini kerajaan baru sahaja menguat.kuasakan kadar dend4 maksimum sebanyak RM10,000 kepada sesiapa yang mela.nggar prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan. Agak kec0h di media s0sial apabila berita mengenai sembilan wanita Pala’uh berdepan hvkuman dend4 sehingga RM10,000 seorang kerana g4gal mematuhi SOP Perint4h Kaw4lan Perge.rakan Pemvlihan (PKPP).

Kesemua wanita itu difahamkan dit4han semasa Op C0vid-19 yang d!jalankan di daerah Lahad Datu. Mereka yang dit4han berusia antara 17 hingga 41 tahun, dan dit4han ketika melakvkan aktiviti meng3mis dengan tidak memakai pelitup muka dan tidak menjaga penja.rakan fizikal.  Dalam pada itu, Ketua P0lis Daerah Lahad Datu, Asisten Komisioner Rohan Shah Ahmad berkata, dalam 0perasi pem4ntauan Op C0vid-19 yang dijalan.kan di dua lokasi pada 12 tengahari itu, 25 kanak-kanak yang merupakan anak kepada sembilan Pala’uh itu turut dit4han.

Operasi yang dijalan.kan itu difahamkan adalah bagi menge$an individu yang meminta sedek4h daripada pengguna jalan raya tanpa memaka! pelitvp muka dan menjaga pen.jarakan fizik4l di kawasan lampu isyarat berdepan sebuah kedai menjual pelbagai barangan rumah di Bandar Lahad Datu dan di lampu isyarat Bandar Sri Perdan, Lahad Datu.

”Kedua-dua kawasan ini menjadi lokasi utama kegiatan mengemis dalam kalangan suku Palauh,” menurut Ketua Polis Daerah Lahad Datu.

Sementara itu, berita tersebut turut menarik perhatian Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang turut terkejut.

Berita tersebut menimbulkan kemar4han ramai orang berkemungkinan diseb4bkan menyangka kesemua wanita yang dita.han itu sudah pun dikenakan sam4n berjumlah RM10,000. Bagaimanapun, menurut Rohan Shah, kesemua mereka masih belum dikenakan dend4 dan perkara itu masih lagi dalam sia$atan. Katanya lagi, dend4 hanya dikenakan terhadap warganegara Malaysia sahaja dan mereka yang dit4han berstatus stateless.

Menurut laporan, ke$ tersebvt berada dalam sias4tan mengikut Sek.syen 269 Kanun Kes3ksaan dan juga dibawah Ak.ta Kanak-Kanak 2001 (Ak.ta 611) kerana menggunakan kanak-kanak untuk mengemis. Sekiranya didapati bers4lah, mereka boleh dihukvm dend4 atau boleh dipenj4ra selama enam bulan, atau kedua-duanya sekali. Selain itu, kes turut disia$at mengikut Peraturan 17 Peraturan-Peraturan Penceg4han dan Pengaw4lan Peny4kit Berj4ngkit (Langkah-langkah dalam kawasan tempatan j4ngkitan) (Kawal4n Pergerakan Pemvlihan) (No.3) 2021 atas kesal4han tidak memakai pelitup muka dan berkumpul tanpa penja.rakan fizikal.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : KoolFM

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*