Engg4n CV ‘Di T0ng Samp4hkan’, Lelaki Meny4mar Jadi Penghantar D0nut $elit D0kumen Kpd Majik4n

Buat mereka yang sedang job. hun.ting, antara perkara yang paling suk4r untuk dilakvkan adalah ‘tampil men0njol’ berbanding orang lain.

Ini kerana per.saingan bagi mendapatk4n sesuatu pekerjaan yang ditawarkan pastinya se.ngit dengan ke.wujudan ramai calon.

Itu belum masuk calon yang hadir dengan kapasiti ‘c4ble’ atau dalam bahasa mudahnya kr0ni bukan?

Malah lebih mena.kutkan jika resume anda tidak sampai kepada orang yang sepatvtnya sebaliknya hanya dibiarkan ter.sadai di atas meja mereka atau lebih tervk lagi ke dalam t0ng samp4h!

Tul4r di tahun 2016 dan kini kembali tul4r lagi

Namun tahukah anda sekitar tahun 2016, seorang pemuda menjad1 per.hatian ramai kerana kaedah menarik dan kreatif yang digunak4nnya untuk meng.hantar CV kepada prospek majik4nnya. Namun kisahnya kembali menjadi tul4r selepas dik0ngsikan laman Reddit baru-baru ini.

Lukas Yla, seorang rakyat Lithunia difahamkan ketika itu baru sahaja berhijrah dari negara Eropah tersebVt dan menetap di Amerika Syarikat.

Dia yang merupa.kan seorang professional dalam bidang pemasaran menyedari peluangnya untuk mendapat.kan pekerjaan di bandar tersebut adalah rendah.

Namun apa yang lebih merisau.kannya adalah usahanya mencari kerja akan ke.cundang awal, dimana resume yang dihantarnya tidak sampai ke pihak yang sepatvtnya atau lebih buruk lagi di masukkan ke dalam t0ng samp4h.

Justeru bagi me.ngelakkan perkata itu terj4di dia perlu mencub4 sesuatu kelainan agar dia dapat tampil lebih me.nyerlah dari orang lain.

Nak tahu apa strateginya?

Menggun4kan ke.pakarannya dalam bidang pemasaran, Lukas kemudian berlak0n dan menyam4r menj4di seorang pekerja perkhidmatan penghantaran makanan, Postmates sebelum menghantar sekotak donat kepada hampir 40 syarikat teknologi kreatif di sana.

Namun kotak tersebvt bukan sekadar berisi donat se.baliknya dia turut me.nyelitkan surat Cover letter, pengenalan ringkas mengena1 dirinya selain pavtan link ke akaun Linkedin miliknya.

Malah dia juga cukvp pint4r dengan meng.hantar donat tersebvt terus kepada bos syarikat-syarikat berkenaan.

Hasilnya?

Dan hasilnya, stra.tegi luar k0tak yang digunak4n Lukas mem.buatkan dia menerima sekurang-kurangnya 10 temuduga dari mereka.

Kisah tersebvt me.nyebabkan namanya menj4di bual4n ramai dan turut men.dapat perh4tian akhbar dan portal-portal besar disana seperti Business Insider, Yahoo News,

Dimana dia kini?

Namun semua itu sudah.pun menjad1 sejar4h. Lukas kini bukan lagi ber$atus seorang pegawai pemasaran sebaliknya dia kini sem4kin menempa nama dalam dvnia p3rniagaan.

Lukas kini memegang jawatan sebagai Ketua Pegawai Operasi (CEO) bagi sebuah syarikat teknologi kreatif CityBee di Vilnius, Lithuania.

Pernah tersenarai dalam Forbes 30 Under 30

Malah diatas kejayaannya mem.bangunkan CityBee dia pernah di.iktiraf sebagai Forbes 30 under 30 bagi kategori Teknologi pada tahun 2020.

 

SUMBER

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*