0rang Ramai Angg4p Dend4 RM10,000 Jika Langg4r PKP Terlalv Tinggi

K0mpaun berharga 10,000 menanti orang ramai yang didapati ber.salah melang.gar Perin.tah Kawa.lan Per.gerakan bermula 11 Mac nanti, lapor Sinar Harian.

Perkara ini difahamkan telah diwartakan di bawah Ordinan Darvrat (Pence.gahan dan Penga.walan Penya.kit Ber.jangkit) (Pindaan) 2021, menurut laman Pejabat Peguam Negara.

Antara kesalah4n yang boleh diken4kan k0mpaun ialah tidak memakai pelitup muka, gag4l mem4tuhi arah4n pen.jarakan fizikal, gag4l menyediakan peralatan merekod butiran pelanggan, rentas daerah/negeri tanp4 kebenaran dan aktiviti pusat hiburan.

Manakala bagi syarikat pula, jika didapati bersal4h melakvkan kesal4han yang sama boleh dikenakan k0mpoun sebanyak RM50,000.

Mengambil kira $ituasi semasa, harga k0mpoun ini dinaikkan bertujuan untuk meminda Ak.ta 342 atau Ak.ta Pen.cegahan dan Pe.ngawalan Penya.kit Berjang.kit yang dibuat pada tahun 1988.

Komen orang ramai

Laporan berita ini sebenarnya sudah mula heb0h sejak bulan lalu lagi di mana Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berpendapat sudah tiba masanya nilai k0mpaun dinaikkan kerana 1ngkar dan melangg4r prosedur operasi standard (SOP) PKP.

Bagaimanapun, melalui beberapa komen yang dibuat oleh warganet, kebanyakan daripada mereka menyuarakan rasa tidak senang dengan harga k0mpoun yang tinggi.

“Tak perlulah sampai 10k, macam zalim sangat. Setakat 1k pun dah memadai. Setiap manusia kadang-kadang akan melakukan kekhilafan. Sepatutnya kita mendidik dan memperkasakan dengan cara lain. Bukan cara k0mpaun tinggi-tinggi,” kata salah seorang n3tizen.

Manakala seorang n3tizen di Twitter mempersoalkan bahawa jika seorang pelajar universiti atau kumpulan B40 dikenakan k0mpoun, bagaimana dia mahu membayar dend4 sebanyak itu.

Sebahagian daripada mereka pula ada yang mempers0alkan adakah k0mpoun ini akan bersifat menyeluruh atau berat sebelah.

“Pada aku tekan4n yang rakyat sedang hadapi sekarang sudah pun berat jangan la dibebankan lagi dengan k0mpaun yang akan membebankan lagi kerana rakyat biasa cukup ‘senang di dapati berrsalah’ berbanding dengan golongan vip,” kata n3tizen di laman Facebook.

Manakala salah seorang pengguna Twitter menyatakan dend4 RM1,000 sebelum ini sudah cukup memberi kes4n kepada mereka yang ke.hilangan kerja, manakala dend4 yang tinggi tidak akan meningkatkan kepatuhan orang ramai terhadap SOP.

Namun disebalik ramai yang tidak setvju dengan pening.katan dend4 ini, ada kumpulan yang merasakan bahawa ia adalah sesuatu yang wajar untuk dilakvkan bagi membendvng penye.baran wab4k C0V1D-19.

Kata mereka, langkah ini baik untuk membantu orang ramai dalam mematuhi standard prosedur kesihatan dan mendidik mereka betapa pentingnya untuk mematuhi ar4han ini.

SUMBER

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*