JAIS Ker4h 122 Angg0ta Tangk4p Sajat

Baru-baru ini, Mah.kamah Ting.gi Sya.riah mengelu4rkan waran tangk4p terhad4p usahawan kosmetik Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajat terhad4p tu.duhan ber.pakaian sepert1 wanita sehingga menye.babkan agama Islam dipand4ng hin4.

Memetik lap0ran Malaysia Gazette, hari ini Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) bertind4k meng4rahkan seramai 122 anggota dan pegawai penguat.kuasanya untuk men.cari dan menangk4p usahawan kosmetik berusia 36 tahun itu.

Pengarah JAIS Datuk Mohd Shahzihan Ahmad menyatak4n tin.dakan tersebvt diambil selepas pihaknya menerima war4n tangk4p daripada Mah.kamah Ting.gi Sya.riah, petang semalam.

Ia berikutan kegagal4n Sajat menghadiri prosiding ke.s berpakaian wanita tiga tahun lalu di Mah.kamah Ting.gi Sya.riah yang sepatvtnya dia.dakan pada hari Selasa lepas.

“JAIS mendapat waran tangk4p ke atas Sajjad petang semalam, jadi hari ini kita meng.gerakkan angg0ta dan pegawai penguat.kuasa kita untuk menc4ri Sajat di seluruh Selangor,” kata Pengarah JAIS ketika dihubungi Malaysia Gazette.

Terdahulu, Sajat meng4ku tidak bers4lah di Mah.kamah Ting.gi Sya.riah atas tudvhan berpakaian meny3rupai wanita dalam majlis bacaan Yasin dan solat hajat kira-kira pukul 7.30 malam, 23 Februari 2018 di premis kecantikannya, Nursajat Beauticion, Jalan Serai Wangi G16/G, Sek.syen 16.

Pertudvhan terhad4pnya dibvat mengikut Sek.syen 10(a) Enak.men Jena.yah Sya.riah (Negeri Selangor) 1995 yang memperuntvkkan hukum4n tidak melebihi RM5,000 atau pen.jara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali, jika s4bit kesal4han.

Sumber: Malaysia Gazette (Nizam Zain)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*