M4hkamah Keluar W4ran T4ngkap terhadap Sajat Sebab ni…

Shah Alam: Usahawan k0smetik, Nur Sajat diken4kan w4ran t4ngkap selepas g4gal hadir sebutan semula pertvduhan berpakaian wanita di M4hkamah Tinggi Syariah di sini, hari ini.

Menurut sumber, w4ran t4ngkap itu dikeluarkn Hakim Syarie Mohammad Khalid Shaee@Shaii terhadap Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman, 36.

“Dia (Sajat) dimaklumkan tidak datang dan hakim mengeluarkn w4ran t4ngkap,” katanya.

Sementara itu, peguam syarie yang mewakili Sajat, Zuri Zabuddin Budiman berkata, anak guamnya tidak menghadiri sebutan semula yang sudah ditetapkan oleh m4hkamah sebelum ini.

“Saya tidak nampak anak guam dan menunggu kehadirannya. Oleh sebab tidak hadir, m4hkamah menetapkan sebutan semula kes pada 1 Jun hadapan.

“Pada tarikh tersebut, anak guam saya diwaj1bkan datang ke m4hkamah,” katanya  ketika ditemui di luar bangunan m4hkamah.

‘Saya tunggu tapi dia tak datang’ – Peguam Sajat

Selain Zuri, Sajat turut diwakili peguam syarie Ahmad Nazib Johari, Noor Azlina Che Hassan dan Amirah Zainal.

Pada 6 Januari lalu, Sajat menga.ku tidak bers4lah atas pertvduhan itu yang dibacakan jurubahasa di hadapan Hakim Syarie Mohamad Khalid SHaee @ Shaii.

Dia dida4wa melakukan perbuat4n itu dalam majlis bacaan Yasin dan s0lat hajat, pada 7.30 malam, 23 Februari 2018 di premis kecantikannya, Nursajat Beauticion, Jalan Serai Wangi G16/G, Seksyen 16, Shah Alam.

Bagi perbuat4n itu tertvduh did4kwa mengikut S3ksyen 10(a) Enakmen Jnayah Syariah (Negeri Selangor) 1995 yang mempervntukkan hvkuman tidak melebihi RM5,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit kes4lahan.

Pend4kwaan kes dikendalikan oleh Timbalan Pend4kwa Syarie Selangor Atras Mohd Zain.

M4hkamah membenarkan ikat jamin RM3,000.

Sebelum itu satu rakaman video tular di laman sosial, memaparkan Nur Sajat men4ngis dalam keadaan berg4ri.

Beliau menerusi Instagram miliknya mend4kwa, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) seakan melengah-lengahkan urusan surat jam1nan dan turut menyebabkan keced3raan kepadanya ketika proses sias4tan dijalankn di Ibu Pejabat JAIS di sini.

Muhammad Sajjad, 36, turut mend4kwa, dil4yan dengan bvruk dan dig4ri sehingga mengalami bengk4k di bahagian badan kerana bergelvt untuk mempert4hankan diri walaupun sudah tampil memberikan kerjasama untuk sias4tan pihak JAIS.

Dalam pada itu, JAIS mengesahkn pihaknya menjal4nkan sias4tan terhadap Muhammad Sajad.

Sumber: HMetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*