“Itu bukan anak saya” Ibu Cem4s B4yi Tertukar Aklbat Cu4i, Anaknya Sudah Dibawa Wanita Lain Keluar

Menanti kelahiran cahaya mata antara momen indah bagi setiap pasangan yang sudah berumah tangga.

Namun begitu, pasti ada juga sedikit kebimbangan mengenai keselamatan ibu dan b4yi semasa proses kel4hiran itu.

B4yinya telah tertvkar dan dibawa pulang oleh keluarga lain

Satu perkongsian yang tul4r di laman Facebook oleh seorang pengguna bernama Puan Nur Hafiza Md Rosli yang menceritakan pengalaman apabila bayinya telah tertuk4r.

Ibu ini menceritakan pengalaman yang dilalui oleh beliau selepas selamat melahirkan seorang b4yi lelaki pada 12 Februari lalu.

Pulang kerumah tanpa b4yi

Setelah 3 hari ibu ini telah dibenarkan pulang seorang diri kerana b4yinya masih memerlukan pemantauan d0ktor kerana jaundice.

Beliau yakin boleh membawa b4yinya pulang pada 17 Februari walaupun belum menerima apa-apa kebenaran dari pihak kesihatan kerana keadaan b4yi yang belum mengizinkan.

Bayi kena tinggal sebab jaundice

“Alhamdulillah pada 12/2/2021/1016pm /Boy /3.1kg sy selamat l4hirkan sikecik ni secara pembed4han.”

“Pada 15/2 /2021 – Mamy Discharge H0spital tapi baby kena tinggal di nursery sebab jaundice.”

B4yi masih kena monitor lagi satu malam

“Pada 16/2/2021 (Selasa) -Nursery call untuk datang tengok baby sebab baby dah turun jaundice dan mintak ibu datang untuk tengok cara penyusuan secara bf.”

“Pada masa yang sama dapat la tengok bby tapi bby tak boleh balik sbb nak m0nitor lagi satu mlm.”

B4yi dah tak duduk bawah lampu

“Maybe esok dah bole dischrge, sebab malam tu bby dah xduduk bawah lampu dah (So Mamy Berharap esok dapat bawak balik bby).”

“Pada 17/2/2021 (11.30pg) -Call nursery untnk kepastian tapi dari (india lelaki) bagitaw xbole dischrge harini sebab berat bby turun so kena m0nitor lg satu hari.”

Dktor cadangkan untuk ibu datang svsukan b4yi

“Pada 17/2/2021 (12.30 tghri) -Suami call untuk kepastian dan minta bby dibawa balik sebab bby dah ok dari jaundice dan xperlu duduk bawah lampu tapi tetap xbole sebab nak tunggu sampai berat bby ok.”

“Pada 17/2/2021 (3.45ptg) -Call lagi untuk tanya keadaan anak (dr chinese perempuan) terangkan benda yang sama dan (sebelum tu ibu request nak datang susukan) dan DR suggest untuk datang ke h0spital untuk susukan bby pada 5.30 petang.”

Itu bukan anak saya

Tergerak hati mahu pergi ke h0spital bagi tujuan penyusuan, tekaan wanita ini tepat apabila b4yi yang diserahkan bukan anaknya.

“Pada 5.30 petang -terus ke nursery bertanya nurse dan terus dibawa ke baby cot baby dan saya terus bgtaw nurse berkenaan itu bukan anak saya.”

Nama tertera di katil b4yi dan tag di kaki tidak sama

Setelah diperiksa nama Puan Nur Hafiza memang tertera di katil namun tag kaki b4yi berkenaan menyatakan nama ibu lain.

“Nurse suh semak nama di cot betul nama ibu (nama saya) tapi sem4k di tag kaki anak nama ibu lain dan ibu di minta tunggu sekejap (maybe g cari la kot).”

Bayi dah discharge tengahari tadi

“Lebih kurang 15-20 minit cmtu tanya nurse lagi ,nurse bgtaw boleh panggil suami tak nanti kita jelaskan (Em0si mse ni xtau nak cakap ape dah macam-macam pikir).”

“Dalam bilik itu terus diterangkan dan mereka minta maaf sebab bby dah dischrge tengahari tu dan disalah ambil oleh org lain dan serta mengakv kecu4ian mereka.”

Bergegas ke lokasi untuk ambil anak saya semula

“Mereka telah ambik tindakan segera untuk detect anak saya di mana dan terus hubungi ibu berkenaaan.”

“Kami bergegas ke lokasi berkenaan untuk ambil anak saya semula (Seb baik dapat detect).”

Rep0rt ters4lah dan tertuk4r

“Pada 17/2 8.15 pm : Bby saya dibawa semula ke nursery dan bby saya ditimbang depan saya dan suami ternyata berat bby saya berbeza dari ape yg diterangkan doc2 berkenaan.”

“Semasa dalam panggilan dan jadi report pon tersalah dan tertuk4r. Jadi berat yang terkurng tu berat bby lagi satu bukan bby saya.”

Nasib baik tergerak hati nak datang

“Pada jam 3.40 petang saya call tu ternyata bby saya memang dah xde kat nursery lagi dah.”

“Nasib baik gerak hati nak datang petang, kalau x xtau la berapa lama dia dah keluar ikut org lain.”

Harap tak berulang lagi lepas ini pada orang lain

“Lebih kurang dalam 10 malam baru settel dan saya boleh bawak balik bby ke rumah”.

“Dengan keadaan saklt ce4ser menunggu dari 5.30 sampai 10 mlm (Allah je tahu perasaan tu) Semoga xberulang lagi lepas ni pada org lain.”

Semoga kisah ini menjadi pengajaran kepada kita semua untuk lebih berhati-hati dalam apa jua keadaan.

Sumber:yoynetwork

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*