Guru T3rpaks4 Hentikan PdPR, Pelaj4r Tunjvk Vide0 Lvcah Di Google Meet

Sesi persekolahan 2021 dijalankan mulai 20 Jan lalu secara PdPR ekoran p4ndem1k C0v1d-19 yang belum reda. PdPR ialah pengajaran dan pembelajaran (PdP) yang dilaksanakan di rumah, pusat komuniti atau di mana-mana lokasi yang bersesuaian. Menurut Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) kaedah itu boleh dilaksanakan secara dalam talian atau luar talian atau off-site dengan berstruktur dan terancang.

Bukan mudah sebenarnya bergelar seorang pendidik. Tugas mereka bukan setakat mengajar, malah terpaksa ‘menjaga’ anak-anak murid dari segi tingkah laku dan disipl1n sepanjang mereka berada di sekolah.

Dalam keadaan negara sedang berdepan dengan p4ndem1k C0v1d-19 ini pula, tugasan mereka menjadi lebih mencabar dimana mereka kini terp4ksa menyesvaikan diri dengan norma pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) bagi menggantikan pembelajaran secara bersemuka.

Seorang guru telah berkongsi satu kisah yang telah terj4di kepada dirinya ketika PdPR sedang dijal4nkan bersama pelajar-pelajarnya.  Guru dari salah sebuah sekolah di Kuala Lumpur ini terp4ksa hentik4n sesi PdPR kerana perbuat4n tid4k sen0n0h seorang pelajarnya tay4ng sebuah vide0 lvcah scara langsung kepada rakan-rakan sekelasnya.

Menurut guru tersebut, pelajarnya yang berusia 13 tahun itu berkongsikan vide0 j1j1k berkenaan sewaktu sesi PdPR sedang berjalan di dalam Google Meet. Ini adalah satu tindak4n yang b3rani yang dilakuk4n oleh pelajar Tingkatan 1 dan ia menunjvkk4n pelajar tersebut tidak mengh0rmati guru dan rakan-rakannya.

Selepas situasi itu, guru tersebut terp4ksa hentik4n sesi PdPR ketika itu secara sert4-mert4 walaupun ia mungkin akan mengganggv proses pembelajar4n pelajar lain. Difahamkan, guru tersebut telah membu4t adu4n kepada pihak pentadbir dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD).

sumber : koolfm dan malaysiakini

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*