“Adik minta……” Abg Angkat Ded4h Jumpa Arwh Amir Dlm Mimpi..

Jasin: “Adik minta dikebvmikan cepat. Itu permintaan dia kepada abangnya dalam mimpi malam tadi,” kata Norlida Abu Hassan, ibu angkat kepada kanak-kanak berusia tujuh tahun yang meningg4l dnia dipercayai did3ra ibu kandung dan bapa tirinya, Jumaat lalu.

Norlida, 50, yang mesra dipanggil Ummi berkata, kehadiran ‘anak syurga’ berkenaan dalam mimpi seorang daripada dua anak lelakinya, malam tadi, membuatkan hatinya tenang dan reda j4sad kanak-kanak itu dik3bumikan di kampung ibu kandungnya.

Meskipun sebelum ini beliau meminta supaya jen4zah berkenaan dikebvmikan di Rawang, Selangor, keluarganya reda apabila keputusan tidak menyebelahi mereka, lalu merelakan j4sad ‘anak bongsunya’ itu dikebvmikan di Jasin.

“Alhamdulillah, Adik dah selamat dikebvmikan dan saya reda apa yang berlaku. Terima kasih kepada keluarga kandung dia yang bekerjasama dengan Ummi sehingga selesai (jen4zah dikebvmikan),” katanya yang seb4k ketika ditemui selepas menghadiri pengebvmian kanak-kanak itu di Tanah Perkvburan Islam Padang Lebar, Kampung Simpang Bekoh, di sini, hari ini.

Menceritakan keadaan jen4zah kanak-kanak itu sewaktu proses pengec4man dan bed4h si4sat semalam, Ummi berkata, wajah arw4h ‘segar’ seolah-olah bukan seperti orang sudah meningg4l dunia dalam tempoh empat hari.

“(Sepanjang menjaganya) dia selalu tidur dengan saya, peluk saya sebelum tidur. Sebelum tidur dia akan tengok wajah saya dan saya tengok wajah dia.

“Wajahnya (selepas meningg4l dunia) tenang dan bersih, sama seperti apa yang saya tengok hari-hari (sebelum ini).

“Saya berjanji dengan dia dalam hati untuk datang semula ke pus4ranya lagi. Insya-Allah saya akan selalu datang sini. Tolong doakan untuk arw4h Adik ya,” katanya.

NORLIDA bersama ahli keluarganya selepas selesai pengebvmian. FOTO AMIR MAMAT

Kanak-kanak terbabit ditemui meningg4l dnia di kediamannya di Taman Krubong Jaya, Paya Rumput, di sini dalam sebuah tong air berketinggian 60.9 sentimeter pada 4 petang, Jumaat lalu.

Sias4tan polis mendapati, hasil pem3riksaan fizik4l terhadap m4yat mangsa menemui kesan leb4m dan kec3deraan di beberapa anggota badan, sebelum m4yat kanak-kanak itu dibawa ke Jabatan Perubatan For3nsik, Hospital Melaka untuk bed4h si4sat bagi mengetahui punca kem4tian.

Hasil bed4h si4sat semalam mendapati, terdapat banyak kesan leb4m serta beberapa kec3deraan lama dan baru di badan kanak-kanak terbabit.

Selain itu, terdapat kesan luk4 kecil sepanjang tiga sentimeter di belakang kep4la yang dipercayai baru berlaku ke atas m4ngsa.

Ketua Jabatan Si4satan Jen4yah (JSJ) negeri, Asisten Komisioner Mohd Sukri Kaman, dilaporkan berkata, pihaknya masih belum dapat mengesahkan punc4 kem4tian m4ngsa sama ada disebabkan did3ra atau lem4s.

Beberapa spesimen seperti j4ntung, h4ti dan p4ru-p4ru m4ngsa dihantar ke makmal untuk ujian lanjut.

Sementara itu, ahli keluarga kandung arw4h enggan bertemu dengan media, malah turut mengh4lang media untuk merakam gambar peng3bumian kanak-kanak terbabit

Sumber: HM

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*