Kita sudah berada di akh1r zam4n… Ambillah iktibar berdasarkan 4 tanda pesan nabi

PERISTIWA akhir zaman banyak dikhabarkan kepada kita membaca hadis-hadis baginda Rasulullah SAW. Ini kerana Baginda mahu kita sentiasa mempersiapkan diri atau bersedia untuk menghadapi hari kiamat yang menjadi rahsi4 Allah.

Tanda-tanda kiam4t sama ada kecil ataupun besar akan diperlihatkan kepada kita sebelum terjadinya hari kiam4t yang amat dahsy4t.

Pada masa kini agama Islam akan menjadi asing atau amalannya dianggap tidak sesuai mengikut peredaran zam4n. Asing itu bukanlah bermakna Islam tidak dikenali memandangkan Islam adalah agama yang mempunyai ramai penganvt.

Dalam hadis daripada Ibnu Umar, Nabi SAW bersabda yang bermaksud: Sesungguhnya Islam bermula dalam keadaan asing dan kelak ia akan kembali asing sebagaimana dahulu ia bermula dalam keadaan asing. – [HR Muslim 208].

Kita dapat saksikan pada hari ini ada individu atau masyarakat yang mengamalkan ajar4n mengikut syariat Islam, sunnah dan akhlak Rasulullah namun dipulau dan dipand4ng ser0ng oleh orang lain.

Di sini Dr HD akan memberikan empat tanda mengenai manusia akhir zam4n yang perlu kita tahu dan sedar serta perlu bermuhasabah dengan diri sendiri.

Islam tidak menghalang seseorang itu mencari harta ataupun untuk hidup dalam kemewahan tetapi Islam melarang seseorang itu mendapatkan harta dengan cara melangg4r hukum Allah.

1. Tidak peduli soal halal, har4m pada harta mereka

Baginda Rasulullah menyatakan bahawa manusia pada waktu itu mereka tidak mempedulikan lagi soal halal dan har4m dalam urusan perniagaan mereka.

Sabda Rasulullah: Akan datang kepada manusia suatu zaman di mana seseorang tidak peduli dari mana ia mendapatkan harta, dari yang halal atau yang har4m. – [HR Nasai’ 4378].

Jika kita perhatikan pada zam4n ini, ramai dalam kalangan kita yang mahu cep4t kay4 tetapi dengan melangg4r hukvm hak4m dan mereka sanggup melakuk4n apa sahaja demi kesenang4n di duni4 yang sementara.

Islam tidak menghalang seseorang itu mencari harta ataupun untuk hidup dalam kemewahan tetapi Islam melarang seseorang itu mendapatkan harta dengan cara melangg4r hukvm Allah.

   Ramai anak muda sudah hil4ng ras4 malv dan hanya fikirkan keseronok4n. – Gambar Sekadar Hiasan

2. Berperangai buruk

Islam mengambil berat soal akhlak, budi pekerti yang baik serta ihsan sesama manusia. Akan tetapi akan datang jenis-jenis manusia yang buruk perangai mereka sehingga digambarkan oleh Baginda Rasulullah mereka itu di pagi dan petang hari dalam keadaan kemvrkaan Allah.

Sabda Rasulullah: Akan muncul beberapa orang dari umat ini di akhir zam4n di pagi hari mereka berada di dalam kemvrkaan Allah dan di petang hari mereka berada di dalam kemarah4n Allah. – [HR Ahmad 21129].

Hadis ini menunjukkan bahawa mereka tidak ada langsung perasaan takvt pada Allah bahkan mereka tidak ada per4saan malv di hadapan Allah sehingga sanggup melakukan maksi4t dan dos4.

3. Orang-Orang bodoh yang menguruskan urusan umum

Kata para alim ulama mengenai manusia akhir zam4n nanti mereka tidak lagi jujvr dalam berbicar4 sehinggakan seorang pendvsta dipercayai dan seorang yang berkata benar dianggap berb0hong. Ini semua disebabkan kerana kurangnya ilmv pengetahu4n dan jauh daripada ajar4n Islam.

Sabda Rasulullah: Akan datang tahun-tahun penuh dengan pendvstaan yang menimpa manusia, pendvsta dipercayai, orang yang jujur didust4kan, aman4t diberikan kepada pengkhian4t, orang yang jujur dikhian4ti, dan Ruwaibidho turut bicara. Lalu Baginda ditanya apakah Ruwaibidho itu? Baginda menjawab: Orang-orang bod0h yang mengurusi urusan perkara umum. – [HR Ibn Majah 4026].

Umat Islam diminta supaya sentiasa berhati-hati dengan pendvsta yang berada di sekeliling mereka.

Adalah menjadi kewajip4n umat Islam pada waktu itu untuk tidak mengikut apa yang dikatakan oleh mereka serta perlu sentiasa mencari kebenar4n dan jangan sesekali meninggalkan mereka tanpa nasihat-nasihat yang baik supaya mereka tidak melakukan pendvstaan.

Para sahabat bertanya: Ya Rasulullah, apakah itu Al Harj? Rasulullah menjawab: P3mbunvhan. [HR Muslim 4827]

4. Ilmu akan diangkat

Ilmu dapat membezakan antara perkara yang h@k dan yang batil. Dengan adanya ilmu maka seseorang itu akan sentiasa selamat daripada sebarang perkara yang memudar4tkannya. Kerana itu pada akhir zaman nanti ilmu akan diangkat dengan kem4tian para alim ulama yang bersungguh-sungguh dalam menyampaikan ilmu.

Rasulullah telah bersabda tentang tanda-tanda kiam4t: ilmu agama dicabvt, banyaknya benc4na, kebakhil4n bermaharajalel4 dan banyaknya Al-Harj. Para sahabat bertanya: Ya Rasulullah, apakah itu Al Harj? Rasulullah menjawab: P3mbunvhan. – HR Muslim 4827].

Oleh yang demikian kita diminta untuk sentiasa berpegang teguh dengan Al-Quran dan Sunnah yang mana manusia sudah mula jauh daripada kedua-duanya. Oleh itu, menjadi tanggungjawab kita untuk sentiasa mempersiapkan diri agar tidak terjerumvs ke dalam fitn4h yang boleh meruntvhkan tahap keimanan kita.

Jadikan doa sebagai senjata terbaik dalam memelihara iman.

Antara doa yang boleh kita amalkan ialah; Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada az4b kubvr, daripada az4b nerak4 Jahann4m, daripada fitn4h kehidup4n dan setelah m4ti serta daripada kejah4tan fit4h al-masih al-Dajj4l”. – [HR Muslim 588].

Doa ini disvnatkan kepada kita untuk membacanya ketika selesai membaca tahiyyat akhir sebelum daripada salam seperti mana yang disebut di dalam hadis.

Akhir kalam, semoga Allah memelihara iman kita dan menyelamatkan kita daripada segala fitn4h yang ada di akhir zam4n.

 

kredit: mstar

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*